Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Do Malajsie se velká cena nevrátí

Do Malajsie se velká cena nevrátí

Sepang se chystá na velké motocyklové závody

Zatímco jiné země se s větší či menší vehemencí pokoušejí prosadit do kalendáře MS F1, Malajsie z něj dobrovolně zmizela.

Náklady jsou příliš vysoké, příjmy extrémně nízké,“ prohlásil před loňskou velkou cenou, jíž bylo souzeno být poslední, tehdejší ministr mládeže a sportu Khairy Jamaluddin. „V roce 1999 jsme byli, vedle Japonska, jedinými pořadateli v Asii. Od té doby se hodně změnilo, přibyly další tratě a naše výhoda je pryč.“

Tento politik už ale není v úřadě a na okruhu Sepang se postavilo umělé osvětlení. Že by došlo ke změně kurzu a Malajci se shlédli v sousedech v Singapuru? Vypadá to, že ne.

Televizní přenos z F1 vyžaduje mimořádně kvalitní světlo. To systém v Sepangu nedokáže,“ vysvětlil ústy svého mluvčího ministerský předseda Mahathir Mohamad. Sdělení to bylo dost překvapující, neboť montáž zařízení se děla pod dohledem FIA a za účasti specialistů ze Singapuru a Abú Zabí, tedy destinací, v nichž jsou noční závody F1 už dlouho doma. Spíše to vypadá na poněkud nejapnou výmluvu.

Pravdě blíže bude zřejmě Jamaluddinův nástupce Sijed Saddiq: „Vláda rozhodla, že se už nebudeme orientovat na F1, nýbrž na motocyklový sport, včetně MotoGP a světového šampionátu superbiků. Formule 1 je hodně drahý špás. A v tomto směru je to čím dál horší.