Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bullu bude Malajsie asi chybět

Red Bullu bude Malajsie asi chybět

Verstappen už dvojnásobně nejmladším vítězem velké ceny

Před rokem obsadil Red Bull ve Velké ceně Malajsie první a druhé místo. Obě auta dostal na pódium znovu až po dvanácti měsících – a znovu v Sepangu.

Na nejvyšší stupínek se postavil Max Verstappen. Bylo to podruhé v jeho kariéře a je to zároveň druhé „nejmladší“ vítězství ve F1. Sebastian Vettel byl při svém triumfu ve VC Itálie 2008 starší o 72 dní. Nizozemec je pátým vítězem velké ceny v tomto roce a současně jedenáctým v devatenáctileté historii Grand Prix Malajsie. Za kuriozitu lze pak považovat skutečnost, že „Mad Max“ vyhrál pokaždé v závodě následujícím po vyhazovu Daniila Kvjata…

Sebastianu Vettelovi se sice nepovedlo dostat se mezi nejlepší trojici, přesto dosáhl úctyhodného rekordu. Ještě nikomu se totiž po startu z posledního stání na roštu nepodařilo postoupit až na čtvrté místo. Naopak jeho kolega Kimi Räikkönen vůbec poprvé odstoupil ještě před odjezdem do zahřívacího kola. Předtím se mu něco podobného stalo v pověstné VC USA 2005, do níž ovšem kvůli selhávajícím pneumatikám Michelin neodstartovala většina pole. První řada byla nekompletní znovu po třech letech. Ve VC Singapuru 2014 v ní chyběl Nico Rosberg.

Za zmínku ještě stojí, že Esteban Ocon ve F1 ještě nikdy neodstoupil a v Sepangu prodloužil šnůru dojetých závodů na 24. To Pierre Gasly absolvoval premiéru, a to jako devátý jezdec, jemuž to od roku 2006 umožnilo Toro Rosso.