Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA uzavřela s Briatorem a Symondsem dohodu

FIA uzavřela s Briatorem a Symondsem dohodu

Singapurská "crashgate" je definitivně minulostí.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) ukončila spor s bývalým šéfem Renaultu Flaviem Briatorem a jeho pravou rukou Patem Symondsem a uzavřela s oběma dohodu.

Briatore a Symonds byli Světovou radou motorsportu potrestáni za svou účast v úmyslné nehodě Nelsona Piqueta jr. při VC Singapuru 2008, která vyústila ve vítězství jeho týmového kolegy Fernanda Alonsa, zákazem činnosti v motorsportu. Symonds obdržel pětiletý, Briatore dokonce doživotní, distanc.

Jejich trest však zrušil francouzský soud s ohledem na neregulérní průběh procesu vedený bývalým prezidentem FIA Maxem Mosleym.

FIA tehdy prohlásila, že zváží možnost odvolání proti verdiktu, v pondělí však oznámila, že spor ukončuje a dosahuje s bývalými vedoucími představiteli Renaultu dohodu.

Součástí dohody je klauzule, že Briatoremu ani Symondsovi nebude umožněna práce ve formuli 1 do počátku roku 2013, v ostatních sériích pod záštitou FIA potom do konce sezóny 2011.

V pondělním prohlášení FIA uvádí, že Briatore i Symonds vyjádřili nad svými bývalými činy lítost.

"Na oplátku požádali FIA o upuštění od pokračujícího odvolacího řízení, aniž by FIA uznala oprávněnost kritiky mířené proti rozhodnutí Světové rady motorsportu ze dne 21.září 2009, stejně jako o vzdání se práva na jakékoli další právní úkony proti nim týkající se této záležitosti," uvedla FIA.

"Vzhledem k tomu, že rozsudek z 5.ledna 2010 se týkal pouze formy a nikoli podstaty rozhodnutí Světové rady motorsportu z 21.září 2009, a vzhledem k tomu, že převzetí odpovědnosti a odřeknutí všech tvrzení z úst pana Flavia Briatoreho a pana Pata Symondse, je v souladu s úsilím Světové rady motorsportu, prezident FIA se domnívá, že je v nejlepším zájmu FIA nedopustit pokračování v právních sporech, kterým se dostávalo velké mediální pozornosti a které, bez ohledu na výsledek, škodí obrazu FIA a motorsporu, tudíž akceptoval dosáhnutou dohodu, která ukončí tuto záležitost."

Řídící orgán rovněž sdělil, že v reakci na verdikt francouzského soudu pracuje na strukturálních reformách pro revizi stanov, které "zabrání dalším nedorozuměním".