Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Rozhovor: Flavio Briatore

Rozhovor: Flavio Briatore

"Jezdce F1 bych posadil do vozů GP2 a všichni by byli šťastní.“

Flavio Briatore, bývalý šéf Benettonu a Renaultu a věčný kritik Formule 1 je nešťastný ze současných pravidel a šetření paliva.

Co říkáte na současnou F1?

To co jsme v neděli viděli ani nedokážu popsat. Ztratili jsme respekt diváků, kteří si zaplatili vstupenky na tribuny nebo se dívali TV. Nejkrásnější sport na světě je minulostí. Podporuji diváky a nechápu, proč piloti neútočili, nechápu, proč se šetří palivo ani to, proč šampióni nehájí své tituly. Byl to podivný zážitek, z něhož jsem pořádně rozčarovaný.

Automobilky podpořily přechod na nová pravidla…

Ano, společnosti podpořily své inženýry, kteří ale mají jiné priority jako diváci a zábavní průmysl. Připravily pravidla, na která je lepší ani nemyslet a výsledek je odpuzující.

Ale ve střednědobém horizontu tato pravidla pomohou při výrobě sériových vozidel, neboť se v F1 nyní připravují technologie, které pomohou životnímu prostředí a zároveň F1 drží krok s dobou.

Samozřejmě, to je pravda, ale nemůžeme kvůli tomu zapomenout, že F1 je především o soutěži mezi jezdci. Dnes ale od hrdinů chceme, aby se chovali jako účetní. Žádat od jezdce, aby většinu času nejezdil naplno, je nesmysl. Jako bychom Ronalda nutili, aby se míče dotkl jen 10-krát za poločas.

Formule 1 je velmi nákladným sportem a opět se hovoří o rozpočtovém stropu.

Budu se opakovat, ale je to šílenství. Mohu říci, že když Montezemolo vedl FOTA a já jsem dostal na starost komerční záležitosti, už jsme o omezeních jednali. Vzhledem ke krizi je zbytečné zabývat se 200 milionovým stropem. Stačilo by i 100 mil.

A co fanoušci, kterým se současná F1 nelíbí? Co bude s nimi?

Pokud se nic nezmění, Formule 1 opět ztratí část svých fanoušků. Přečtěte si komentáře na internetu, na blozích, na Twitteru. VC Austrálie se jim prostě nelíbila. F1 přišla se stroji, které nebyly řádně otestované a dva mistři světa, Vettel a Hamilton, velmi rychle vypadli. To je nepřijatelné.

Vidíte nějaký způsob, jak to rychle změnit?

Okamžitě můžeme zrušit omezení na 100 kg paliva. Při 100 kilogramech jezdci nemohou jezdit naplno.

A koho je to chyba?

Problémem je, že veškerou moc převzali inženýři. Utrácejí víc, než si týmy mohou dovolit, nevoní jim omezení rozpočtů a nezajímají je fanoušci.
Souhlasím, že do F1 patří hybridní technologie, ale tyto změny mohly přijít postupně během pěti let. Takto vznikl chaos.

Co by bylo ideální volbou?

Řeknu vám zvláštní věc, pokud budete mít 10 nejlepších jezdců a posadíte je do strojů, které budou pouze kopiemi GP2, ale natřete je barvami týmů F1, bude to skvělá podívaná a všichni budou šťastní.

Koho tipujete na titul šampiona?

Letos bude dominovat Mercedes. Renault se může rychle vrátit do boje spolu s Red Bullem, pilotovaným brilantním Danielem Ricciardem. Někde vepředu doufám bude i Ferrari.