Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Briatore: "Formule 1 takhle dlouho nevydrží."

Briatore: "Formule 1 takhle dlouho nevydrží."

Bývalý šéf týmu Renault kritizuje současný stav sportu.

Bývalý šéf týmu Renault Flavio Briatore tvrdí, že Formule 1 potřebuje pořádnou změnu. Za současného stavu prý totiž nemá příliš velkou budoucnost.

Ital, který Formuli 1 opustil loni kvůli skandálu s ovlivňováním výsledků Velké ceny Singapuru 2008, říká, že je potřeba zejména vylepšit diváckou atraktivitu a snížit náklady.

"Formule 1 je v tuto chvíli velice zmatená, určitě budou nějaké změny. Bude potřeba něco změnit, proto při tom, jak je to teď, pro ni nevidím příliš velkou budoucnost," řekl Briatore v rozhovoru pro Autosprint.

"Problém je tak trochu ve všem, nedostatek divácké atraktivity a nepředvídatelnosti za normálních podmínek.

A také ceny. Když jsme trvali na třech autech na tým, federace místo toho otevřela dveře týmům, které vůbec nemají garantovaný rozpočet. Myslím, že to bylo špatné rozhodnutí.

Ve Formuli 1 jsou týmy, které jsou o sekundu nebo dvě rychlejší, než tým GP2, a aby byli o sekundu nebo dvě rychlejší, utratily minimálně 60 až 70 milionů, zatímco GP2 stojí tři. Tady je něco špatně.

Musíte dělat technologii vozů s ohledem na diváckou atraktivitu, ne nějak jinak."

Briatore také řekl, že už nemá žádný zájem vracet se do Formule 1 do role šéfa některého z týmů, Formule 1 mu totiž vůbec nechybí.

"Ne. Myslím, že po zisku sedmi titulů se dvěma různými týmy by přidat osmý titul nic nezměnilo. Myslím, že vítězství s Renaultem v letech 2005 a 2006 byl zázrak a zázraky nemůžete dělat pořád.

Když vidím, jak to teď je, už si to neužívám, adrenalin udělat to už tu prostě není. Je to něco, co mi vůbec nechybí."