Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Button s Hamiltonem dovezli McLarenu double

Button s Hamiltonem dovezli McLarenu double

Velká cena Číny - závod

Proměnlivým deštěm ovlivněnou Velkou cenu Číny opanoval tým McLaren. Vítězství si po takticky dobře zvládnutém závodě připsal Jenson Button, Lewis Hamilton po velmi bojovném výkonu podtrhl úspěch týmu druhým místem. Na stupních vítězů je doplnil Nico Rosberg z Mercedesu.

Až do poslední chvíle před startem stratégové zvažovali, zda nenasadit přechodné pneumatiky, v té době byla trať ale příliš suchá. Jenže už během zaváděcího kola padaly na trať dešťóvé kapky, což předznamenávalo dramatický závod.

Jako raketa po startu vyletěl dopředu Fernando Alonso, který okamžitě předjel oba red bully, které si ještě prohodily pořadí, a ujal se vedení. Jenže opakované záběry prozradily, že Španěl ulil start a čekala jej tak penalizace průjezdu boxy.

Ve čtvrté zatáčce došlo k první havárii. Vitantonio Liuzzi na brzdách neudržel svůj vůz, dostal smyk a sestřelil Sebastiena Buemiho a Kamuje Kobajašiho, přičemž sám už byl pouze pasažérem.

Na trať musel vyjet safety car. Mezitím dešťových kapek přibylo a jezdci začali zajíždět ke svým mechanikům. V boxové uličce také došlo k několika dramatům, například když se Lewis Hamilton rozhodl zamířit do boxů až ve chvíli, kdy už byl v poslední zatáčce. Náhle ale změnil směr a přes kačírek se napojil na boxovou komunikaci.

Našli se ale tací, kteří se rozhodli zůstat na suchých pneumatikách, mezi nimiž byli Nico Rosberg, Jenson Button a oba piloti Renaultu, Robert Kubica a Vitalij Petrov. Ti se tak dostali na čelo pole.

Jezdci na přechodných pneumatikách ale v tu chvíli měli na trati výhodu a tak se velmi rychle začali posouvat polem vpřed. Jenže než se stačili přiblížit špičce, trať oschla natolik, že se do výhody dostaly zase slicky. Piloti na přechodných gumách tak znovu zamířili do boxů.

Lewis Hamilton se opět postaral o dramatický moment, když do boxové uličky najel bok po boku se Sebastianem Vettelem a to samé platilo i na výjezdu. Vettel byl ale v tomto souboji úspěšnější.

V devatenáctém kole došlo ke změně na prvním místě. Nico Rosberg totiž udělal chybu při brzdění do jedné ze zatáček, vyjel mimo trať a hned měl Jensona Buttona za svými zády. A obhájce titulu dlouho neváhal, zavěsil se za Rosberga a převzal vedení v závodě.

V Šanghaji ale znovu sílil déšť a tentokrát už se nenašel nikdo, kdo by se pokusil zůstat na suchých pneumatikách. V jeden moment se sice Nico Hülkenberg z Williamsu odhodlal k jejich opětovnému nasazení, několik výletů mimo trať ho ale přesvědčilo o tom, že toto rozhodnutí nebylo z těch nejšťastnějších.

Ve třiadvacátém kole znovu vyjel na trať safety car. Jaime Alguersuari totiž při předjíždění Bruna Senny o kolo poškodil o vůz týmu HRT své přední křídlo, které se cestou do boxů rozpadalo. Na trati přitom v nebezpečných místech zůstaly úlomky.

Restart závodu byl velmi napínavý. Vedoucí Jenson Button totiž v závěrečné pasáži výrazně zpomalil a za ním se tak vytvořil neuspořádaný chumel jezdců. V poslední zatáčce pak Hamilton strčil do Marka Webbera a vytlačil jej z trati. Australan si pak na incident okamžitě rádiem stěžoval svému týmu.

Hamilton ale doslova letěl a předjížděl jednoho soupeře za druhým. Zdolal trápícího se Michaela Schumachera, nováčka Vitalije Petrova i jeho týmového kolegu Roberta Kubicu a následně i druhého Nica Rosberga.

Před ním zbyl už jen jeho týmový kolega Button. Ve zbytku závodu se sice dotáhl za jeho záda, k předjetí už se ale nedostal. Button tak ke svému vítězství v Melbourne přidal také triumf v Šanghaji. Lewis Hamilton zdvojnásobil radost McLarenu druhým místem.

Třetí příčku vybojoval Nico Rosberg, který ještě v závěru musel odolávat tlaku Fernanda Alonsa. Nakonec mu ale nedovolil dotáhnout se do těsného kontaktu a uzmul bronzový stupínek.

Fernando Alonso i přes penalizaci průjezdu boxy dokázal dojet na velmi dobrém čtvrtém místě.

Další slušnou porci bodů dovezl týmu Renault Robert Kubica, který projel cílem závodu na páté pozici.

Až šestý skončil vítěz včerejší kvalifikace Sebastian Vettel, kterému načasování výměn pneumatik a souboje na trati nevyšly až tak dobře, jako například Hamiltonovi.

Své první body vybojoval v Šanghaji nováček Vitalij Petrov. Ruský závodník jezdil dlouhou dobu čtvrtý za svým kolegou Kubicou. Po druhém restartu závodu ale udělal několik chyb a propadl se na konec první desítky. V závěru závodu se ale předvedl na jedničku, když předjel několik svých soupeřů včetně sedminásobného šampiona Michaela Schumachera.

Až osmý skončil po startu z první řady Mark Webber, devátý dojel Felipe Massa a poslední bod za desáté místo nakonec vydřel Schumacher.

Těsně za body dojeli do cíle Adrian Sutil a Rubens Barrichello.

Druhé vítězství vyneslo Jensona Buttona do čela průběžného pořadí šampionátu, po čtyřech závodech sezóny má 60 bodů. S desetibodovou ztrátou je na druhém místě Nico Rosberg, o třetí příčku se se 49 body dělí Fernando Alonso a Lewis Hamilton. Pátý je Sebastian Vettel a až šestý Felipe Massa, který před tímto závodem průběžné pořadí vedl.

Poprvé se letos měnilo pořadí na prvním místě v Poháru konstruktérů. Dvojité vítězství vyneslo do čela tabulky McLaren, který má 109 bodů. O 19 bodů méně má druhé Ferrari, třetí je Red Bull se ziskem 73 bodů.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 J.Button  McLaren
1:44:42.163 
2. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 1.530 
3. 
 N.Rosberg  Mercedes
+ 9.484 
4. 
 F.Alonso  Ferrari
+ 11.869 
5. 
 R.Kubica  Renault
+ 22.213 
6. 
 S.Vettel  Red Bull
+ 33.310 
7. 
 V.Petrov  Renault
+ 47.600 
8. 
 M.Webber  Red Bull
+ 52.172 
9. 
 F.Massa  Ferrari
+ 57.796 
10. 
 M.Schumacher  Mercedes
+ 1:01.749 
11. 
 A.Sutil  Force India
+ 1:02.874 
12. 
 R.Barrichello  Williams
+ 1:03.665 
13. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
+ 1:11.416 
14. 
 H.Kovalainen  Lotus
+ 1 kolo 
15. 
 N.Hülkenberg  Williams
+ 1 kolo 
16. 
 B.Senna  HRT
+ 2 kola 
17. 
 K.Chandhok  HRT
+ 4 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 J.Trulli  Lotus
27 
NC
 L.di Grassi  Virgin
NC
 P.de la Rosa  Sauber
NC
 S.Buemi  Toro Rosso
NC
 K.Kobajaši  Sauber
NC
 V.Liuzzi  Force India
NC
 T.Glock  Virgin

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 4. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1. 
 J.Button  McLaren
60 
2. 
 N.Rosberg  Mercedes
50 
3. 
 F.Alonso  Ferrari
49 
4. 
 L.Hamilton  McLaren
49 
5. 
 S.Vettel  Red Bull
45 
6. 
 F.Massa  Ferrari
41 
7. 
 R.Kubica  Renault
40 
8. 
 M.Webber  Red Bull
28 
9. 
 A.Sutil  Force India
10 
10. 
 M.Schumacher  Mercedes
10 
11. 
 V.Liuzzi  Force India
12. 
 V.Petrov  Renault
13. 
 R.Barrichello  Williams
14. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
15. 
 N.Hülkenberg  Williams

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 4. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1. 
 McLaren  J.Button, L.Hamilton
109 
2. 
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
90 
3. 
 Red Bull  S.Vettel, M.Webber
73 
4. 
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
60 
5. 
 Renault  R.Kubica, V.Petrov
46 
6. 
 Force India  A.Sutil, V.Liuzzi
18 
7. 
 Williams  R.Barrichello, N.Hülkenberg
8. 
 Toro Rosso  J.Alguersuari, S.Buemi