Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

O vstup na startovní rošt se pokusí další americký tým

O vstup na startovní rošt se pokusí další americký tým

Projekt Cypher Group má napravit zklamání po krachu US F1.

American Cypher Group, uskupení zkušených inženýrů formule 1, se pokusí nashromáždit dostatečný rozpočet a následně podat přihlášku do výběrového řízení na třináctý tým pro rok 2011.

Právě krach jiného amerického projektu, US F1, zapříčinil volné místo na pozici třináctého týmu v letošním ročníku formule 1.

Projekt Cypher Group sice pojímá i některé bývalé členy US F1 a rovněž by měl mít v případě úspěchu v tendru základnu v Severní Karolíně, s projektem Kena Andersona a Petera Windsora však údajně nemá žádnou spojitost.

"Finální přihlášku podáme pouze tehdy, pokud kompletně nashromáždíme množství peněz, které věříme, že je nutné pro seriózní projekt," řekl mluvčí Cypher Group webu GPUpdate.net.

"Třebaže máme v našem spolku několik bývalých členů US F1, Cypher Group nebyla zrozena z bývalých otrávených zaměstnanců US F1. Cypher Group a její mezinárodní členové zkrátka vidí potenciál amerického týmu formule 1, vidí zklamání fanoušků a sny mnoha mladých amerických inženýrů mít svůj vlastní domovský tým. Proto chceme dát Americe to, co si zaslouží.

Opět, připouštíme, že časový rámec není ideální, nicméně cítíme, že to musí být učiněno nyní, kdy je k dispozici volné místo na startovním roštu. Avšak, jak jsme uvedli, nepodáme finální přihlášku, dokud neshromáždíme kompletní rozpočet, který věříme, že je nutný pro seriózní projekt."

Podání předběžné přihlášky do výběrového řízení na třináctý tým v roce 2011 do této chvíle oznámily týmy Epsilon Euskadi, Durango a Stefan GP. Uzávěrka přihlášek byla 15. dubna 2010. Kompletní verzi přihlášky a požadované dokumenty je pak nutné dodat do poloviny května.

Na základě této přihlášky bude FIA uchazeče hodnotit dle následujících kritérií: technická zdatnost a prostředky týmu, schopnost růstu a udržení adekvátního financování své účasti, zkušenosti týmů a lidské zdroje a nakonec hodnota, kterou může tým šampionátu jako celku přinést.

Výsledky výběrového řízení budou zveřejněny v červenci tohoto roku.