Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Todt varuje jezdce před dopravními přestupky

Todt varuje jezdce před dopravními přestupky

Piloti by mohli být za své chování na silnicích trestáni.

Piloti Formule 1 by mohli být ve sportu potrestáni i za prohřešky, kterých se dopustí na silnicích. Prezident FIA Jean Todt totiž zvažuje kroky ve spojení se snahou učinit silnice bezpečnějšími.

Právě bezpečnost na silnici je jedním z hlavních bodů programu Todtova prezidentství ve FIA a Francouz připustil, že piloti by mohli být ve Formuli 1 trestáni i za to, kdyby se na silnicích dopustili nějakých vážnějších přestupků.

V rozhovoru pro Le Parisien Todt řekl: "Loni zemřelo na silnicích po celém světe 1,3 milionu lidí, 90% z nich v rozvojových zemích.

Předpovědi pro rok 2020 jsou hrozivé, počítají s téměř dvěma miliony mrtvých, pokud do té doby nebudou podniknuty žádné kroky. Nyní může být při minimu diskuzí toto číslo sníženo na polovinu. To vyžaduje výchovu, lepší silniční sítě a aplikaci nových technologií do aut."

Na otázku, zda by tedy mělo smysl, jako jeden z kroků ve snaze snížit počty mrtvých, trestat jezdce Formule 1 za jejich prohřešky na veřejných komunikacích, Todt odpověděl: "Tuhle otázku už jsem si položil. Status vzoru světového šampiona je neslučitelný s možným porušením předpisů na silnici. Jezdec je řidič jako každý jiný. Proto se snažíme zjistit, zda s tím jde něco dělat a jak."