Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Lotus čeká ve Valencii jubilejní 500. velká cena

Lotus čeká ve Valencii jubilejní 500. velká cena

Do Španělska proto veze vylepšený vůz a chce se předvést.

Lotus čeká ve Valencii jedno velké jubileum, pojede totiž svou pětistou velkou cenu ve Formuli 1. Ač tým patří mezi nováčky letošní sezóny, je oficiálním nástupcem legendárního týmu, který v minulosti posbíral tolik úspěchů.

Při této příležitosti přiletí do Valencie také syn Colina Chapmana, zakladatele Lotusu, Clive a jeho rodina. Nejen před jejich zraky se nyní malajský tým pokusí zajet co nejlépe.

Za tímto účelem Lotus veze do ulic Valencie vylepšenou verzi svého T127. Cílem je ještě více se odpoutat od ostatních nových týmů a začít prohánět jezdce silnějších stájí. Do této ofenzívy se se vší vervou při Velké ceně Kanady pustil Heikki Kovalainen a nevedl si špatně.

"Posledních pár závodů bylo pro náš tým velice pozitivních, o každém víkendu jsme se zlepšovali a máme v plánu nadále tlačit," řekl Kovalainen.

"Ve Valencii a ve zbytku sezóny už se nechceme ohlížet na ostatní nové týmy, v Kanadě jsme jim dali kolo, takže se pokusíme zase bojovat s těmi vpředu a myslím, že na to máme.

Tohle je samozřejmě historický víkend pro Lotus a Lotus Racing a já myslím, že začínáme řádně navazovat na to, co bylo před námi. Je fantastické, že můžeme ve Valencii oslavit tak obrovský mezník, bude to pro mě čest, být toho součástí."

Mike Gascoyne, technický ředitel týmu, doufá, že série nových dílů, které Lotus do Valencie veze, pomůže jezdcům dosáhnout lepších výsledků.

"Na tenhle víkend se opravdu těším a jsem nadšený jednak z toho, že mohu oslavit pětistý závod, ve kterém Lotus závodí, a také z toho, že pomáhám rozvíjet další kapitolu jednoho z největších příběhů motorsportu," nechal se slyšet Gascoyne.

"V téhle sezóně už jsme ušli dlouhou cestu a ještě nás pořádný kus čeká, než budeme moct legendě Lotusu přidat na slávě, ale já i celý tým jsme hrdí na to být v pozici pomoct jménu Lotus dosáhnout tohoto úctyhodného momentu, bude skvělé oslavit to s Clivem, Tonym (Fernandesem, šéfem týmu - poznámka redakce) a celým týmem.

Na závod máme pro vůz pár dalších novinek, které nám pomohou nadále se posouvat vpřed, takže stále neopouštíme výzvu prohánět vozy vpředu.

Věřím tomu, že ve Valencii předvedeme dobrý výkon, máme správné jezdce na to, abychom se poprali s nástrahami samotného okruhu a s každým dalším krokem, který učiníme, zlepšujeme vůz, takže si myslím, že tohle bude další šance zatlačit na střed pole a navázat na slibnou formu, kterou jsme ukázali v Kanadě."

Jarno Trulli pojede ve Valencii s novým šasi, to minulé totiž doznalo určitých poškození. Nové šasi měl sice původně dostat Kovalainen, ten jej ale odmítl kvůli Trullimu, načež Ital reagoval stejně. S novým šasi nakonec podle rozhodnutí týmu pojede Trulli.

A Ital si na závod ve Valencii věří: "Do Valencie se opravdu těším. Je to okruh, který se mi líbí a rád tu závodím, je tu vždycky teplo a město je krásné. Od tohoto závodu pojedu s novým šasi, snad mi to přinese i trochu více štěstí. V Kanadě jsem až do odstoupení skutečně letěl, takže doufám, že si tuto formu dokážu udržet a uvidím šachovnicovou vlajku.

To je samozřejmě důležité, ale tenhle víkend je také celý o pětistém závodě pro Lotus. Bude to velice zvláštní pomoci takovému jménu dosáhnout takového mezníku a já jsem velice poctěn, že se toho mohu zúčastnit."

V rámci oslav zmiňovaného jubilea budou na vozech speciální loga označující tuto událost. V boxové uličce se navíc zítra objeví také Lotus Type 12.