Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Na Silverstonu vyhrál Mark Webber, Vettel po defektu sedmý

Na Silverstonu vyhrál Mark Webber, Vettel po defektu sedmý

Velká cena Velké Británie - závod

Mark Webber vyhrál dnešní Velkou cenu Velké Británie, když se do čela dostal hned po startu, na kterém předjel svého týmového kolegu Sebastiana Vettela. Australana doplnili na stupních vítězů miláček domácího publika Lewis Hamilton a Nico Rosberg z týmu Mercedes.

Vítěz kvalifikace Sebastian Vettel určitě nebude v dobrém vzpomínat na start. Hned po zhasnutí červených světel se přes něj přehnal jeho týmový kolega Mark Webber, za kterým už číhal také Lewis Hamilton. Právě mezi Hamiltonem a Vettelem došlo za první zatáčkou ke kontaktu, ze kterého pilot Red Bullu odjel s defektem zadní pneumatiky. Kvůli tomu se okamžitě propadl na konec a než se dostal ke svým mechanikům, dostal již od vedoucího Webbera téměř celé kolo. Do boxů musel také po defektu Felipe Massa z Ferrari, který se dostal do křížku se svým týmovým kolegou Fernandem Alonsem.

Právě Španělovi v barvách Ferrari se rovněž vůbec nepovedl start, během kterého se propadl ze třetího na páté místo. Za vedoucí dvojicí Webber, Hamilton se na třetí místo dostal Robert Kubica na renaultu. Na čtvrté pozici byl Nico Rosberg před Alonsem, Barrichellem a Michaelem Schumacherem, který si na startu rovněž výrazně polepšil. Dobrý start předvedl také loňský mistr světa Jenson Button, který se dostal ze čtrnáctého na osmé místo.

Mark Webber odolal v úvodních kolech tlaku ze strany Lewise Hamiltona a po pár kolech si již vybudoval téměř sekundový náskok, který dál neustále zvyšoval.

V 17. kole zajel ze druhého místa Hamilton ke svým mechanikům. O kolo později jej následoval také Mark Webber.

K souboji došlo i mezi Alonsem a Kubicou, když dvojnásobný mistr světa předjel polského pilota. Při souboji si ale Alonso zkrátil trať, za což byl v polovině závodu penalizován průjezdem boxů. Pár kol po tomto souboji potkaly Roberta Kubicu technické potíže, po kterých musel ze závodu odstoupit.

Po zastávkách v boxech se změnilo pořadí na třetím místě, na které se po odstoupení Kubicy dostal Rosberg, čtvrtý byl Alonso před pátým Buttonem.

Propadl se naopak Michael Schumacher, který byl za sedmým Kamujem Kobajašim.

V 29. kole na trať vyjel safety car kvůli troskám z vozu Pedra de la Rosy, které byly rozházeny na trati. Náskok Marka Webbera tak byl rázem smazán a Lewis Hamilton se na Australana dotáhl.

Výjezdu safety caru využili Jaime Alguersuari a Vitantonio Liuzzi ke své zastávce v boxech. U mechaniků týmu Sauber se zastavil také Pedro de la Rosa.

Po restartu si Webber před Hamiltonem pohlídal vedení, zatímco Alonso si šel okamžitě odpykat svou penalizaci.

Mark Webber sice ve zbytku závodu nedokázal Hamiltonovi odjet, nedal mu ale žádnou šanci na útok. V cíli závodu jej od něj dělilo 1,3 sekundy.

Trojici nejlepších zkompletoval Nico Rosberg, který dokázal svým třetím místem navázat na umístění z velkých cen v Malajsii a Číně.

Těsně pod stupni vítězů zůstal Jenson Button, který po startu ze čtrnácté pozice předvedl výborný výkon.

Velká radost bude po závodě určitě panovat u týmu Williams, když na pátém místě dojel Rubens Barrichello a navázal tak na čtvrté místo z Velké ceny Evropy ve Valencii.

Oproti minulému závodu si v cíli o místo polepšil také Japonec Kamuj Kobajaši, který tak šestým místem dosáhl pro tým Petera Saubera nejlepšího výsledku letošní sezóny.

Sebastian Vettel v barvách Red Bullu chytil po zajetí safety caru druhý dech a začal předjíždět jednoho soupeře za druhým. Nejdříve si smlsnul na Vitaliji Petrovovi, následoval Nico Hülkenberg na williamsu. V 41. kole si německý závodník vyšlápl na svého mnohem zkušenějšího krajana Michaela Schumachera a postupoval dále polem vpřed.

Dalším na řadě byl Adrian Sutil, kterého ale předjel až v předposledním kole. Více už toho Sebastian Vettel nestihl a po defektu a propadu na poslední pozici v úvodu závodu dojel na sedmém místě před osmým Adrianem Sutilem, Michaelem Schumacherem a Nicem Hülkenbergem, kteří doplnili nejlepší desítku.

Těsně za nimi potom zůstal druhý pilot Force Indie Vitantonio Liuzzi, dvanáctý byl Sebastien Buemi před Vitalijem Petrovem.

Závod na Silverstonu se vůbec nepovedl oběma pilotům Ferrari, kteří dojeli na čtrnáctém a patnáctém místě, přičemž lepším byl znovu Fernando Alonso.

Právě Španěl se v závěru závodu potýkal s problémy s pneumatikami, když při souboji o jedenácté místo s Vitantoniem Liuzzim několikrát vyjel mimo trať. Tři kola před cílem musel navíc zajet Alonso k mechanikům kvůli defektu. Pilot Ferrari se propadl na čtrnácté místo, na kterém rovněž závod dokončil. Malou náplastí mu může být alespoň fakt, že si na své konto připsal nejrychlejší kolo závodu.

Za patnáctým Felipem Massou dokončili závod Jarno Trulli a Heikki Kovalainen. Znamená to tedy, že i tentokrát se stal Lotus nejlepším z nových týmů.

Na osmnáctém místě figuruje Timo Glock před dvojicí pilotů týmu HRT Karunem Chandhokem a Sakonem Jamamotem, který je posledním klasifikovaným pilotem.

Závod nedokončili čtyři piloti a to Jaime Alguersuari, Pedro de la Rosa, Robert Kubica a Lucas di Grassi.

V čele průběžného pořadí je stále Lewis Hamilton, který má na svého týmového kolegu Jensona Buttona náskok dvanácti bodů.

Na třetí místo se díky vítězství dostal Mark Webber a přeskočil tak svého týmového kolegu Sebastiana Vettela. Na pátém místě je stále Fernando Alonso.

V hodnocení týmů je na čele McLaren před druhým Red Bullem a třetím Ferrari.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
M.Webber  Red Bull
1:24:38.200 
2. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 1.360 
3. 
N.Rosberg Mercedes
+ 21.307 
4. 
J.Button McLaren
+ 21.986 
5. 
R.Barrichello Williams
+ 31.456 
6. 
K.Kobajaši Sauber
+ 32.171 
7. 
S.Vettel Red Bull
+ 36.734 
8. 
A.Sutil Force India
+ 40.932 
9. 
M.Schumacher Mercedes
+ 41.599 
10. 
N.Hülkenberg Williams
+ 42.012 
11. 
V.Liuzzi Force India
+ 42.459 
12. 
S.Buemi Toro Rosso
+ 47.627 
13. 
V.Petrov Renault
+ 59.374 
14. 
F.Alonso Ferrari
+ 1:02.385 
15. 
F.Massa Ferrari
+ 1:07.489 
16. 
J.Trulli Lotus
+ 1 kolo 
17. 
H.Kovalainen Lotus
+ 1 kolo 
18. 
T.Glock  Virgin
+ 2 kola 
19. 
K.Chandhok  HRT
+ 2 kola 
20. 
S.Jamamoto  HRT
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
J.Alguersuari Toro Rosso
44 
NC
P.de la Rosa Sauber
29 
NC
R.Kubica Renault
19 
NC
L.di Grassi Virgin

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 10. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1. 
 L.Hamilton  McLaren
145 
2. 
 J.Button  McLaren
133 
3. 
M.Webber  Red Bull
128 
4. 
S.Vettel  Red Bull
121 
5. 
 F.Alonso  Ferrari
98 
6. 
N.Rosberg Mercedes
90 
7. 
R.Kubica Renault
83 
8. 
 F.Massa  Ferrari
67 
9. 
 M.Schumacher  Mercedes
36 
10. 
 A.Sutil  Force India
35 
11. 
 R.Barrichello  Williams
29 
12. 
K.Kobajaši Sauber
15 
13. 
V.Liuzzi Force India
14. 
S.Buemi Toro Rosso
15. 
 V.Petrov  Renault
16. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
17. 
 N.Hülkenberg  Williams

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 10. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1. 
 McLaren  L.Hamilton, J.Button
278 
2. 
 Red Bull  S.Vettel, M.Webber
249 
3. 
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
165 
4. 
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
126 
5. 
 Renault  R.Kubica, V.Petrov
89 
6. 
 Force India  A.Sutil, V.Liuzzi
47 
7. 
 Williams  R.Barrichello, N.Hülkenberg
31 
8. 
Sauber  K.Kobajaši, P.de la Rosa
15 
9. 
Toro Rosso  J.Alguersuari, S.Buemi
10