Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Force India si pokazila dnešní závod zmatky v boxech

Force India si pokazila dnešní závod zmatky v boxech

Tým chtěl po prvním kole povolat Sutila, přijel i Liuzzi.

Force India má za sebou závod hodný zapomenutí. Tým totiž při zastávce v boxech udělal chybu a nasadil svým jezdcům nesprávné pneumatiky. O kolo později proto musel svůj omyl napravit.

Už vyhlídky na závod nebyly dobré, Adrian Sutil skončil v kvalifikaci čtrnáctý, byl ale penalizován za výměnu převodovky. Vitantonio Liuzzi zase v kvalifikaci havaroval a proto vyrážel z dvaadvacáté pozice.

Tým se proto v případě Sutila rozhodl k radikální strategii. Němec se měl po startu pokusit získat co nejvíce pozic a pokud by se to nepovedlo, byl by už na konci prvního kola povolán na výměnu pneumatik, aby se zbytečně nezdržoval za pomalejšími jezdci.

Jenže v prvním kole spolu oba jezdci Force Indie kolidovali a Liuzziho vůz doznal značného poškození. Zajel proto do boxů, jenže to samé udělal také Sutil. Mechanici pak v nastalém zmatku zaměnily pneumatiky obou závodníků a tak se stalo, že Liuzzi dostal Sutilovy gumy a naopak.

Když si svou chybu uvědomil, musel pneumatiky zase prohodit, takže oba jezdci museli do boxů ještě jednou.

"Naší strategií každopádně bylo, že když se mi na startu nepovede získat moc míst, zajedu v prvním kole do boxů a přezuji na tvrdé pneumatiky a pozice získám potom, až ostatní také zajedou do boxů," vysvětlil Sutil. "Byl to dobrý plán, protože nemáte co ztratit, když jste tak vzadu, jenže při zastávce došlo ke zmatkům.

Tonio rádiem oznámil, že jede do boxů pro nové křídlo jak jsme oba přijeli ve stejnou chvíli, sady gum se pomíchaly a já jsem pak musel znovu do boxů, abych dostal tu správnou sadu."

Jenže tyto zmatky přitáhly pozornost FIA. Pravidla totiž zakazují použití pneumatik, které nejsou předem označeny jako ty, se kterými jezdec pojede. Proto byl tým vyšetřován sportovními komisaři. Nakonec ale bylo rozhodnuto, že Force India bude pouze napomenuta.

Otmaf Szafnauer, ředitel týmu, řekl, že všechny zmatky jsou založeny na nepovedeném víkendu, předně pak sobotních problémech.

"Byl to případ akce a reakce, jedna špatná věc vedla k další," řekl Szafnauer. "Měli jsme nějaké problémy už v tréninku, což znamenalo, že kvalifikace nebyla ideální a ve snaze být agresivní na startu se jezdci srazili, což pak vedlo ke zmatkům v boxech.

Uděláme za tím čáru a budeme se soustředit na novinky z vývoje, které máme, můžeme si také odvézt nějaká pozitiva, oba vozy měly dobré tempo, když bojovaly o pozici, a opět byly spolehlivé."

Adrian Sutil doufá, že nepovedený víkend na Hockenheimu byl pouze jednorázovým případem.

"O tomto víkendu jsme zkrátka nebyli dost rychlí, ale cítíme, že je to jen slabá chvilka a ne nic vážného, v některých závodech se vám zkrátka nedaří, takže je nejlepší hodit to za hlavu a těšit se na příští závody."