Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Boullier ocenil silný přínos Kubici pro tým Renault

Boullier ocenil silný přínos Kubici pro tým Renault

Neváhal zkritizovat bývalé vedení i jezdce, včetně Alonsa.

Šéf týmu Renault Eric Boullier vyzdvihl přínos, o který se svým přístupem k týmu zasadil Robert Kubica, a nebál se zkritizovat bývalé vedení týmu i jezdce. Pochvaly se za své učinkování při Velké ceně Maďarska dočkal rovněž Vitalij Petrov, kterému byla mu přislíbena sedačka pro příští rok, pokud bude v podobných výkonech pokračovat.

I zásluhou Kubici letos tým Renault bojuje o čtvrté místo v Poháru konstruktérů s německým Mercedesem, přitom ještě loni se i s dvojnásobným šampionem Fernandem Alonsem potácel až na pozici osmé.

"Největší silou je oddanost lidí," řekl Boullier Autosportu. "Schopnosti, oddanost a týmový duch - to je velmi důležité, jelikož jedině tak dokážete dostat z lidí to nejlepší.

Klíčové pro mě je, když pilot tlačí na tým, protože chce vyhrát, jasně chce ze sebe vydávat to nejlepší. Toto všechno mění. Pro mě bylo toto největší slabinou našeho týmu v loňském roce, neangažovanost pilotů."

Ohledně poklesu formy Renaultu od mistrovských let 2005 a 2006 byl Boullier kritický vůči předchozímu managementu i vůči samotnému Alonsovi.

"Věděli jsme, že tým je schopný vyhrávat šampionáty, ale také klidně skončit osmý jako v minulém roce," řekl. "Začali jsme chápat, kde můžeme tým posunout vpřed, a to teď také děláme.

Myslím, že tu byly nedostatky ve vedení, nedostatky v řízení vrcholným managementem, postrádání jasného cíle. Je to obtížné říct, jelikož nechci nikoho kritizovat. Ale ta situace ohledně jezdů - Alonso byl po McLarenu zpět v Renaultu a měl podepsáno s Ferrari - pilot je klíčovým aktivem týmu a pokud pilot není motivován, netlačí dostatečně tým... Zkrátka věděl, že se stěhuje jinam.

Toto bylo pro mě klíčové a toto Kubica učinil. Přinesl do týmu čerstvý vítr a velkou míru motivace. Nedostatečné výsledky táhly tým k zemi, protože jsou velmi oddaní a mizivé výsledky pro ně byly velmi demotivující. Bez managementu, který by tým někam vedl, a s piloty, s kterými nebylo snadné spolupracovat, kteří byli velmi arogantní a netáhli tým správným směrem. To byly jasně dva hlavní prvky, které byly špatně."

Již v pondělí se Boullier pochvalně vyjádřil na adresu druhého pilota týmu, Vitalije Petrova, který v nedělní Velké ceně Maďarska vybojoval senzační páté místo. Šéf Renaultu řekl, že pokud Petrov bude schopný své výkony zopakovat, zajistí si sedačku v týmu i pro příští rok.

"Nečiním rozhodnutí na základě výsledku jednoho závodu, ale pokud začne takto zářit a sbírat drahocenné body, pak si rozhodně brzy zajistí budoucnost u nás," řekl. "Myslím, že se do toho dostává, zrychluje a začíná získávat sebevědomí. Ví, že se dokáže dostat do třetí části kvalifikace a dokáže závodit, učí se, kdy zatlačit - například, když musel někoho předjet přes boxy. Nepochybně se do toho dostává."