Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLaren musí přijít s něčím novým, tvrdí Whitmarsh

McLaren musí přijít s něčím novým, tvrdí Whitmarsh

Stáj z Wokingu se chce pokusit napodobit ohebné přední křídlo.

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh přiznává, že jeho tým musí ve zbytku sezóny přijít s něčím novým, chce-li se letos poprat o mistrovské tituly.

Navzdory tomu, že vozy z Wokingu nejsou nejrychlejšími v poli, se Lewis Hamilton a Jenson Button objevili v čele průběžného pořadí a díky tomu McLaren také vedl Pohár konstruktérů. Jenže ve Velké ceně Maďarska se do čela vrátil Red Bull a vedení mezi jezdci převzal Mark Webber.

Hamilton nyní na Australana ztrácí čtyři body a McLaren je za Red Bullem o osm bodů zpět. Jenže ačkoliv ztráta v tabulce není veliká, na trati už je to o něčem jiném. Na Hungaroringu byly vozy Red Bullu více než o sekundu rychlejší a také Ferrari už dokázalo McLaren rychlostně překonat.

Whitmarsh proto tvrdí, že McLaren musí zapracovat ve vývoji svého vozu a pro zbývajících sedm závodů sezóny jej ještě pořádně vylepšit.

"Všechny přední týmy mají čas na reformu a objev něčeho nového," řekl Whitmarsh pro časopis Autosprint. "Ještě jsme neskončili s projektem vývodů výfuků k difuzoru, ale doufáme také ve vývoj něčeho nového."

Jednou z věcí, které má tým v hledáčku, je ohebné přední křídlo, které podle něj využívají jak vozy Red Bullu, tak Ferrari. Ačkoliv je takový prvek pravidly zakázán, FIA zatím nemá k dispozici test, kterým by porušení pravidel v případě zmiňovaných týmů prokázala. Ve Spa by ale mělo dojít k nové, lepší kontrole.

"Jsem překvapený, že jeden díl, který by měl být 85 milimetrů nad tratí, je ve skutečnosti mnohem níž," řekl Whitmarsh. "FIA musí celou záležitost zcela vyjasnit, jinak jsme pozadu. Pokud objasnění nepřijde, můžeme také náhle začít být velice vynalézaví a tvořiví."

Ve světě Formule 1 přišlo v poslední době na přetřes téma týmové režie, to když v Německu Felipe Massa musel pustit Fernanda Alonsa před sebe a nechat ho vyhrát. Whitmarsh tvrdí, že McLaren by k něčemu takovému nepřistoupil.

"Filozofie McLarenu už nám přinesla tituly," řekl Whitmarsh. Zároveň ale podotkl, že jej už také o některé tituly připravila.

"Kdybychom například v roce 2007 upřednostnili jednoho jezdce, šampionát bychom vyhráli my a ne Kimi Räikkönen."