Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Lotus dal šanci historicky nejmladšímu testovacímu jezdci

Lotus dal šanci historicky nejmladšímu testovacímu jezdci

Je jím šestnáctiletý Malajec Nabil Jeffri.

Lotus dal teprve šestnáctiletému Nabilu Jeffrimu šanci stát se historicky nejmladším testovacím jezdcem Formule 1. Mladý Malajec absolvoval na letišti v Duxfordu aerodynamický test na přímé trati.

Jeffri, kterému zatím patří páté místo ve Formuli BMW Pacific, vyzkoušel pro tým test aerodynamiky a následně s týmem trénoval rovněž zastávky v boxech. Po celou dobu byl přitom pod dohledem Heikkiho Kovalainena a testovacího pilota Lotusu Fairuze Fauzyho.

"Byl to neuvěřitelný den, jeden z nejlepších v mém životě," řekl. "Musím přiznat, že když jsem poprvé vyjel, bylo to docela děsivé, všichni mi říkali, že akcelerace bude neuvěřitelná.

Chvíli trvalo, než jsem si na to zvykl, ale Heikki a Fairuz mi dali nějaké rady, jak se do toho dostat a po chvíli jsem se cítil mnohem pohodlněji a byl jsem schopen provést denní plán.

Je to obrovská čest mít tuto příležitost a bude dlouho trvat, než to vzrušení opadne. Budu tvrdě pracovat, abych se jednoho dne připojil k Heikkimu, Fairuzovi, Jarnu (Trullimu) a zbytku pole Formule 1."

Šéf týmu Tony Fernandes dodal: "Když jsem poprvé Nabilovi nabídl možnost jet s naším vozem, nedokázal říct, jestli si dělám srandu, nebo ne, já jsem ale mluvil vážně o tom, že dám mladému Malajci šanci nakročit do velkého světa.

Oplatil mi mou důvěru a jeho výkonnost byla neuvěřitelně dobrá a já jsem na něj proto hodně pyšný. Myslím, že Nabil se vrátí zpět do Malajsie a v hlavě mu bude kolovat vše, co dnes zažil. Nyní ale může říct, že řídil vůz Formule 1 a to posune jeho vyhlídky na samotný vrchol."