Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Lotus by od příštího roku mohl používat motory Renault

Lotus by od příštího roku mohl používat motory Renault

Otázkou je, zda bude možné předčasně ukončit kontrakt s Cosworthem.

Lotus by od příští sezóny mohl změnit dodavatele motorů, namísto Cosworthu by jeho vozy mohly pohánět agregáty Renault. To by ale znamenalo ukončit smlouvu s Cosworthem o dva roky dříve a je otázkou, bude-li to možné.

Podle některých zdrojů Lotus jedná s Renaultem o dodávce motorů v rámci jednoho balíčku s převodovkami. S těmi byl totiž v dosavadním průběhu letošní sezóny značně nespokojen.

Jenže, ačkoliv se má za to, že podpis nového kontraktu, který by Lotus a Renault spojil poprvé od roku 1986, je na spadnutí, tým z Hinghamu stále potřebuje vyřešit předčasné ukončení smlouvy s Cosworthem.

Jakožto nový tým, letos vstupující do Formule 1, Lotus musel uzavřít tříletý kontrakt na dodávků motorů Cosworth a ten prý neobsahuje žádnou klauzuli, která by týmu umožnila smlouvu předčasně ukončit, pokud by si tak nepřál sám Cosworth.

Není zatím jasné, zda je možné dosáhnout dohody o finančním vyrovnání, nebo Lotus bude muset svou smlouvu s Renaultem odložit. Obě strany ale zatím vystupují v tom smyslu, že k žádné změně nedojde.

Generální ředitel oddělení Formule 1 u Cosworthu Mark Gallagher řekl: "Jako všechny ostatní nové týmy podepsal Lotus fixní tříletý kontrakt s Cosworthem a my jsme velice rádi, že je s našimi motory a prací, kterou jsme zatím během jeho první sezóny ve Formuli 1 odvedli, spokojen."

Technický ředitel Lotusu Mike Gascoyne dodal: "Máme smlouvu s Cosworthem a není nic dalšího, co bychom k tomu řekli."