Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA se zaměří na dopravní přestupky jezdců

FIA se zaměří na dopravní přestupky jezdců

Podle nového návrhu mohou piloti dokonce přijít o superlicenci.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) se rozhodla zpřísnit tresty za prohřešky svých jezdců na silnicích. Kdo se dopustí dopravního přestupku, může dokonce přijít o svou superlicenci.

Tento návrh byl předložen na včerejší schůzi Světové rady motorsportu.

"FIA má, jak v motoristickém sportu tak i prostřednictvím mobilních rolí, silný zájem propagovat bezpečnost na silnicích," zní prohlášení řídícího orgánu. "Účastníci závodů pod hlavičkou FIA se musí chovat jako velvyslanci tohoto sportu, dávat si pozor na to, že jejich jednání musí jít ostatním příkladem a respektovat pravidla bezpečnosti silničního provozu."

Návrh na zlepšení Mezinárodního sportovního kodexu bude předložen Valné hromadě FIA, podle něhož by měl mít každý držitel superlicence také platný řidičský průkaz.

Dodatečně bude kodex doplněn o znění, že pokud se držitel superlicence dopustí vážného dopravního přestupku šetřeného národním policejním úřadem, může FIA podle závažnosti přečinu podat upozornění nebo zmínku Mezinárodnímu disciplinárnímu soudu, který může viníkovi superlicenci dočasně nebo trvale odebrat."

Záležitost ohledně chování jezdců na silnicích získala díky Lewisovi Hamiltonovi pozornost už dříve. Britský pilot byl na cestě z australského okruhu v Albert Parku zastaven dopravní policií, která měla výhrady k jeho jízdě. Následně byl pokutován melbournským soudem.