Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Formule 1 v roce 2014 zamíří do ruské Soči

Formule 1 v roce 2014 zamíří do ruské Soči

Bernie Ecclestone dnes podepsal kontrakt s Vladimírem Putinem.

Ve čtvrtek do ruské Soči zamířili premiér největší země světa Vladimír Putin a šéf Formule 1 Bernie Ecclestone, aby podepsali kontrakt na pořádání Velké ceny Ruska počínaje rokem 2014.

Délka trvání kontraktu je šest let s opcí na dalších pět let po roce 2019. Ecclestone dříve potvrdil, že poplatek od ruských pořadatelů bude činit zhruba 40 milionů dolarů, což je srovnatelná suma s okruhy v Singapuru či Abu Zabí.

"Bylo dosaženo kontraktu s organizační společností tohoto sportu," potvrdil Putin. "Za účelem řádného zorganizování prací, bychom v naší zemi měli vytvořit řídící skupinu. Ta se bude skládat ze soukromých tuzemských společností."

Projektu se údajně hodlají zúčastnit některé z obřích ruských společností jako je zbrojní podnik Rostekhnologii, mobilní operátor Megafon, ropná společnost Lukoil či hliníkový gigant Rusal. Ruský plátek Kommersant tvrdí, že okruh v ruské Soči vyjde celkem na 200 milionů dolarů, tedy téměř 3,5 miliardy korun.

Nikolaj Fomenko, šéf automobilky Marussia, se v minulém měsíci nechal slyšet, že je v plánu v roce 2012 příchod tohoto výrobce do kolotoče Formule 1. Společnost již v současnosti sponzoruje tým Virgin.

"Podpis smlouvy o pořádání velké ceny v Soči přispěje k vytvoření ruského týmu ve Formuli 1," řekl Igor Jermillin, člen Ruské motoristické federace.

V roce 2014 bude Soči rovněž hostit dvaadvacáté zimní olympijské hry a Putin podporuje také ruskou přihlášku pro pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2018, přičemž právě v Soči by měl stát jeden ze stadionů.