Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kvalifikaci na Interlagosu potrápí déšť

Kvalifikaci na Interlagosu potrápí déšť

Letošní bitva o titul by se tak mohla více zamíchat.

Pětice jezdců bojujících o letošní mistrovský titul má před sebou nelehký úkol, na Interlagosu totiž podle předpovědi od včerejška prší a závěrečný volný trénink i kvalifikace se tak odjedou na mokré trati.

Zatímco včerejší jízdy proběhly za slunečného počasí, večer začalo v Sao Paulu pršet. Přeháňky pokračovaly také dnes ráno, přičemž špatné počasí by mělo trápit celý dnešní den.

Předpověď sice nehlásí tak hustý liják, aby musela být kvalifikace odložena, tak jako kvalifikace v Japonsku nebo závod v Koreji, přesto bychom se mohli dočkat zajímavých překvapení ve složení startovního roštu.

Vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu Fernando Alonso řekl, že v takových podmínkách mnohem více rozhoduje štěstí než nastavení a výkonnost vozu.

"V mokrých podmínkách samozřejmě nikdy nevíte, jestli to pro vás dopadne dobře, nebo špatně, ale rozhodně budete potřebovat nějaké to štěstí," řekl Španěl.

"Výkonnost vozu a povedené nastavení, které vám za sucha mohou přinést jednu nebo dvě desetiny, nejsou za mokra příliš vypovídající. Lepší je mít nejlepší pneumatiky v nejlepší okamžik v nejlepším možném kvalifikačním kole. Pokud se vám takové kolo povede zajet na dobrých gumách a v dobrých podmínkách, pak můžete získat dvě až tři sekundy.

Je to tedy o štěstí, což je součástí přípravy, a rychlosti. Já si věřím. Myslím, že mokrý den pro nás může být v tuto chvíli výhodou."

Alonso dodal, že špatné počasí by mu mohlo spíše nahrát, protože jakožto lídr šampionátu si může dovolit jet více na jistotu, zatímco jeho soupeři, kteří potřebují výrazně bodovat, musí riskovat.

"My teď takřka nemáme co ztratit. Myslím, že ti ostatní čtyři adepti na titul budou mít větší problém, pokud se jim kvalifikace nepovede, protože oni nás musí bodově dotahovat. Takže pro nás je to méně riskantní."