Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA zrušila pravidlo zákazu týmové režie

FIA zrušila pravidlo zákazu týmové režie

Stáje si však budou muset dát pozor na "poškození pověsti sportu".

Mezinárodní automobilová federace na dnešním jednání Světové rady motorsportu v Monaku dospěla kromě rozhodnutí o změnách technických pravidel také k další významné změně - zrušení regule zakazující týmovou režii.

Týmová nařízení se letos stala terčem diskuzí po Velké ceně Německa, kdy Ferrari přikázalo Felipemu Massovi pustit před sebe svého týmového kolegu Fernanda Alonsa.

Výsledkem byla pokuta 100 000 dolarů, výsledky závodu na Hockenheimringu se ale nezměnily a tým ani nepřišel o body získané v tomto podniku, což vyvolalo diskuze o precedentu do budoucna. FIA se proto letos rozhodla pravidlo (článek 39.1) zcela smazat.

Jenže to nemusí nutně znamenat, že týmy budou moci týmovou režii používat v libovolných formách a situacích. FIA totiž upozornila na to, že stále existuje článek 151c Mezinárodního sportovního kodexu, podle kterého mohou být stáje potrestány za poškozování jména Formule 1 svým jednáním.

FIA dnes také oznámila, že televizní společnosti, přenášející závody Formule 1, budou mít od roku 2012 k dispozici veškerou rádiovou komunikaci mezi jezdci a jejich týmy.

Do letošní sezóny mohly týmy samy regulovat, která část komunikace bude zveřejněna a která ne. Od letošního ročníku má však veškerou komunikaci k dispozici FIA a ta rozhoduje, které úryvky budou vypuštěny do televize. Od roku 2012 bude tedy komunikace zcela průhledná.