Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Jezdci Formule 1 budou sledování přísněji

Jezdci Formule 1 budou sledování přísněji

Pravidla o nesportovním chování jsou nyní striktnější.

Jezdci Formule 1 budou od sezóny 2011 pod striktnějším dohledem sportovních komisařů. FIA totiž zpřísnila pravidla ohledně získávání výhody jízdou mimo trať a nebezpečných manévrů.

V rámci dnes zveřejněných oficiálních pravidel Formule 1 pro rok 2011 FIA představila úpravy sportovních regulí.

Některé z novinek přitom míří do oblasti chování jezdců na trati. FIA chce omezit přehnaně tvrdé manévry směrem k soupeřům a také získávání výhody jízdou mimo trať.

"Manévry, užité k omezení ostatních jezdců, jako například více než jedna změna směru při bránění pozice, úmyslné vytlačování vozu za hranici tratě nebo jakákoli jiná abnormální změna směru, nejsou povoleny," píší pravidla.

Penalizace by mohla být jezdci udělena také za získávání výhody jízdou mimo hranice tratě.

"Jezdci musejí po celou dobu využívat tratě. Abychom se vyhnuli pochybnostem, bílé čáry, ohraničující okraje tratě, jsou považovány za součást tratě, nikoliv však obrubníky.

Za opuštění tratě je považováno, pokud žádná část vozu nezůstává v kontaktu v tratí.

Pokud vůz z jakéhokoliv důvodu opustí trať, jezdec se na ni může vrátit. Nicméně, může tak učinit pouze za předpokladu, že je to bezpečné a že tím nezíská žádnou výhodu."

Sportovní pravidla myslí také na jezdce o kolo zpět: "Jakmile je vůz dojet jiným vozem, který se jej v průběhu závodu chystá předjet o kolo, musí jezdec pustit rychlejšího jezdce před sebe při první příležitosti, která se naskytne.

Pokud jezdec, který byl dojet o kolo, neumožní rychlejšímu jezdci předjetí, bude mu signalizováno modrými vlajkami, že musí jezdce za sebou pustit před sebe. Každý jezdec, který zjevně ignoruje modré vlajky, bude nahlášen sportovním komisařům daného podniku."

FIA také vyjasnila, že v příštím roce bude zakázáno předjíždění v boxové uličce.

"Každý vůz (vozy), který dojede na konec boxové uličky před startem nebo restartem tréninku nebo každý vůz (vozy), kterému je nařízeno zastavit v boxech během fáze za safety carem, se musí zařadit v rychlém pruhu a odjet v pořadí, v jakém přijelo, není-li ovšem jiný vůz příliš zdržen."