Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Chapmanova rodina se staví za Group Lotus

Chapmanova rodina se staví za Group Lotus

Jméno Team Lotus už by se prý do Formule 1 vracet nemělo.

Rodina Colina Chapmana se vyjádřila ke sporu týmů Lotus Renault a Team Lotus, bojující o používání jména slavné značky ve Formuli 1. Podporuje přitom spojení společnosti Group Lotus a týmu Renault, přičemž tvrdí, že jméno Team Lotus už by se do Formule 1 vracet nemělo.

Syn Colina Chapmana Clive, generální ředitel společnosti Classic Team Lotus, sice dříve chválil výkony týmu Lotus Racing, který se v příštím roce mění na Team Lotus, nyní však tvrdí, že se s ukončením platnosti licence na jméno Lotus, kterou Lotus Racing měl, situace změnila.

"Chapmanova rodina je nadšená úžasným postupem vývoje u Group Lotus a je velice vděčná Protonu za významné investice vynaložené na zajištění silné budoucnosti úžasných pracovníků v továrně v Hethelu," řekl Chapman.

"Chapmanova rodina a Classic Team Lotus jsou rády, že mohly v roce 2010 mnoha způsoby podporovat Group Lotus. V konzultaci s Protonem to zahrnovalo podporu používání jména Lotus ve Formuli 1, na který měla Group Lotus licenci.

Chapmanova rodina byla nadšená výkony týmu Lotus Racing jakožto nového týmu a ocenila jeho respekt k historii Teamu Lotus. Nicméně, pak byla platnost této licence na používání jména Lotus ukončena a situace se změnila."

Tým Tonyho Fernandese se nyní snaží spor se společností Group Lotus o ukončení platnosti licence na jméno Lotus vyřešit soudní cestou. Mezitím přitom v září zakoupil práva na používání názvu Team Lotus od Davida Hunta.

Team Lotus je název, pod kterým závodil původní tým Colina Chapmana, a jeho syn nepovažuje za vhodné, aby se toto jméno do Formule 1 vracelo.

"Chapmanova rodina v roce 2010 zainteresovaným jasně oznámila, že by byla raději, kdyby se jméno Team Lotus ve Formuli 1 už nepoužívalo. O tom jsme pak také byli ujištěni," řekl.

"Název Team Lotus reprezentuje odkaz Colina Chapmana, který je zachováván Chapmanovou rodinou vázán společností Classic Team Lotus. Asociace společnosti Group Lotus s historií Teamu Lotus je velice oceňovaná a zcela správná, zejména pokud jde o to zachovat ji tak, jak byla v době Colina Chapmana.

Chapmanova rodina se těší na pokračování své podpory Group Lotus, což je přetrvávající entita vytvořená Colinem a Hazelem Chapmanovými. Za značku Lotus odpovídá Group Lotus a Hethel je domovem Lotusu."