Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Kauza Lotusu dnes u londýnského soudu

Kauza Lotusu dnes u londýnského soudu

Ať už však bude výsledek jakýkoliv, spor nebude vyřešen.

Spor o používání jména Lotus ve Formuli 1 dnes řeší londýnský soud. Jedná se však pouze o souhrnný rozsudek, který, jak je už nyní jisté, nebude znamenat konec této kauzy.

Team Lotus, jehož vlastníkem je Tony Fernandes, se pře se společností Group Lotus o používání legendárního britského jména ve Formuli 1.

Tým Tonyho Fernandese, 1Malaysia Racing, podepsal v loňském roce se společnostní Group Lotus smlouvu o licenci na používání názvu Lotus Racing. Tu však Group Lotup na konci roku zrušila. A zatímco tvrdí, že důvodem bylo hrubé porušování smluvních závazků ze strany týmu 1Malaysia Racing, Fernandes říká, že zrušení smlouvy bylo provedeno protiprávně.

Fernandes pro letošní rok zakoupil práva na používání jména Team Lotus, které ve vlastnictví Group Lotus nebylo, malajská společnost však tvrdí, že ani tento název nesmí být Fernandesovým týmem používán.

Situace se proto dostala k soudu. Původně se sice očekávalo, že jednání proběhne až v létě, londýnský soud však kauzu řeší už dnes. Jedná se však pouze o souhrnné rozhodnutí, aby se obě strany mohly vyhnout plnému soudnímu procesu.

Nicméně, k tomu nakonec stejně dojde, nehledě na výsledku jednání, které končí až zítra. Pokud totiž soud uzná, že zrušení licenční smlouvy bylo protiprávní, dojde na plný soudní proces. Pokud však soud rozhodne, že Fernandesův tým nemá právo jméno Lotus používat, hodlá se Fernandes proti rozsudku odvolat a dojde na plný soudní proces.

"Mnozí jsou dnešním případem zmateni," napsal Fernandes na svůj Twitter. "Není to o tom, kdo vlastní jméno Lotus, to se bude řešit v listopadu. S touhle záležitostí jsme přišli, abychom to rozsekli jednou pro vždy.

Dnešní případ se týká zoufalého pokusu (společnosti) Group (Lotus) využít svého jednostranného protizákonného ukončení licenční dohody týmu Lotus Racing. Říkají, že 1Malaysia nemůže používat (jméno) Lotus. To bylo součástí klauzule o ukončení. Pro Team Lotus to nic nemění."