Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

T128 posouvá hranice, říkají vývojáři Lotusu

T128 posouvá hranice, říkají vývojáři Lotusu

Letošní model má být pro Team Lotus velkým krokem vpřed.

Designerský tým Lotusu věří, že letošní T128 je výrazným posunem vpřed proti loňskému modelu, který týmu pomohl stát se nejlepším z nováčků.

Šéf vývojářské společnosti Elliot Dason-Barber se nechal slyšet, že zejména oblast předního zavěšení zaznamenala významné zlepšení.

"Oblast, která mě fascinuje ze všech nejvíce, je přední zavěšení a vlastně také zadní," řekl. "Snažili jsme se u několika věcí posunout hranice, abychom je odlehčili a zefektivnili."

Týmová šéfka aerodynamiky Marianne Hinson dodala, že design letošního vozu je vizuálně daleko agresivnější než ten loňský, což je pochopitelné, protože T127 z minulé sezóny byl vytvořen v časovém presu s cílem především dostat tým na startovní rošt.

"Nemohu odhalit tolik tajemství, ale myslím, že přední polovina auta je od loňského roku docela velkým krokem vpřed," řekla. "Loňský vůz byl v oblasti bočnic trochu hranatý, ale tenhle vypadá o mnoho závodněji, je okolo bočnic mnohem hladší a zaoblenější."

Hlavní návrhář Lewis Butler zase říká, že velké úsilí bylo vynaloženo na zakomponování všech částí do sebe, aby týmoví aerodynamici dostali více prostoru pro své tvoření.

"Tohle byla největší návrhářská výzva, popravdě, jen se pokusit zabalit všechno tak, aby to bylo o trochu menší," sdělil. "Snažili jsme se udělat to v oblasti jezdce opravdu úzké, aby s tím aerodynamici byli spokojení."

Letošní T128 se poprvé na trati ukáže ve středu, kdy se Lotus zapojí do letošních předsezónních testů. V pátek pak ve Valencii uspořádá další jízdy, tentokrát za účelem filmování.