Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kubicova havárie pohledem spolujezdce Jakuba Gerbera

Kubicova havárie pohledem spolujezdce Jakuba Gerbera

Gerber podrobil kritice mezeru ve svodidlech a bezpečnost vozů.

Jakub Gerber, spolujezdec Roberta Kubici v nedělní rally Ronde di Andora, vysvětlil, jak došlo k havárii, při které polský závodník utrpěl vážná poranění pravé nohy, paže a ruky.

Zatímco Kubica musel být ve vážném stavu transportován do nemocnice, Gerber vyvázl z nehody nezraněn. Kubicovy zlomeniny totiž způsobila část svodidel, která prošla do vozu.

"Věděli jsme, že je povrch kvůli vlhkosti kluzký a byli jsme připravení," řekl Gerber v rozhovoru pro Gazzetta dello Sport. "Po smyku si to vůz namířil proti svodidlům a vyvrátil je ven. Pak čelně narazil do následujících svodidel.

Ta svodidla vnikla do auta a prošla jím naskrz. Já jsem okamžitě viděl, že je to vážné, on měl také pod okem ošklivou modřinu, protože se udeřil o volant. Robert omdlel a já jsem vylezl oknem, protože dveře byly zaseknuté.

Ambulance přijela okamžitě a pak dorazili hasiči. Trvalo jim přes půl hodiny, než ho vytáhli ven. První posádka neměla nůžky, takže musela počkat na další. Následně helikoptéra nemohla v tom místě přistát, takže Robert musel být převezen a tím se ztratil další čas."

Gerber zkritizoval pasáž, ve které Kubica havaroval. V inkriminovaném místě totiž svodidla končila a o kus dál začínala další, což znamenalo, že jejich konec byl nastaven přímo proti vozům. Gerber také vyzval, aby byly vozy lépe chráněny proti předmětům, které by do nich mohly vniknout.

"Ta mezera (mezi svodidly) nemá žádný význam," pokračoval Gerber. "Ale hlavně bychom neměli mít vozy s tak slabou čelní ochranou. Není to poprvé, co se stala taková nehoda, Federace by měla přemýšlet o něčem, co by kokpit ochránilo."

Na otázku, zda byla havárie způsobena technickou závadou, nebo jezdeckou chybou Roberta Kubici, Gerber odpověděl: "V soutěži se snažíte jet co nejrychleji. Robert je ten typ člověka, který usilovně přemýšlí, vždycky myslí o krok dopředu, je precizní, rychlý a čistý. Je to kompletní jezdec."

Mauro Moreno, závodník, který startoval minutu po Kubicovi, přidal své svědectví: "Byl to strašný pohled. Několikrát jsem ho oslovil jménem, ale on nereagoval. To železné svodidlo vycházelo ven z toho hatchbacku. Jeho spolujezdec mi signalizoval, že nemá žádné problémy, takže jsem se ptal Roberta, zda je taky v pořádku. Ale marně, protože on byl ve stavu polobezvědomí a nemluvil."