Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kubica se chce vrátit k závodění ještě letos

Kubica se chce vrátit k závodění ještě letos

Polák říká, že nehoda z něj udělá ještě lepšího jezdce.

Robert Kubica je přesvedčen o tom, že se do Formule 1 vrátí ještě letos a jako lepší jezdec. Polák se stále zotavuje ze svých zranění, která utrpěl při nedělní havárii v rally Ronde di Andora v Itálii.

Kubica dnes podstoupil další operaci. A přestože lékaři varují, že doba jeho rekonvalescence by se klidně mohla protáhnout na celý rok, pilot týmu Lotus Renault říká, že se nyní soustředí pouze na svůj návrat.

"Chci se vrátit na trať silnější než kdy dřív, protože po takových nehodách nejste tím, čím jste bývali dřív, zlepšíte se," citoval Kubicova slova italský Gazzetta dello Sport.

"Stalo se mi to i v roce 2007, po havárii v Kanadě. Jeden závod jsem musel vynechat a když jsem se vrátil, byl jsem lepší. Jezdec není jen plyn a volant, je mnohem víc než to. Je rozdíl mezi tím, kdo jede na 80 procent a kdo jede na 95 procent. V těch patnácti procentech navíc najdete ty dovednosti a motivace.

Od roku 2007 jsem psychicky jako jezdec silnější. A i tentokrát to bude stejné, až budu zase v dobré fyzické kondici. Musím se vrátit letos.

Dobře si pamatuji svůj stav, před sedmi lety, kdy jsem byl v autě s kamarádem, který řídil, trefilo nás jiné auto, které řídil opilec. Tenkrát jsme skončili proti svodidlům a ohnuli jsme je, než jsme spadli z útesu.

Byla to ta samá ruka, zmasakrovaná. Ale po čtyřech dnech jsem se necítil tak dobře jako teď a to mi dodává jistotu. Dr. Ceccarelli zvládl ten zbytek a pomáhá mi i teď.

Mám šílené nutkání zkracovat ty doby co možná nejlepší přípravou. Ani nevím, jak je na tom ta kost, ale když už jí kvůli mě spravují, je na mně zase ji rozpohybovat tak, jak je třeba."

Kubica řekl, že si z nehody, při které utrpěl zlomeniny nohy a paže a málem přišel o ruku, nepamatuje nic.

Ke svému stavu dodal: "Prsty fungují, cítím je, a paže funguje také. Ale ještě mě čeká operace a až po ní budu vědět...

Je mi líto, co se stalo. Nemělo se to stát. Já ani nevím, co se stalo, z té havárie si nepamatuji nic. Objevil jsem se v nemocnici a všechno mi vysvětlil můj manažer, Daniele Morelli, který tu je od neděle."

Ačkoliv Kubica přiznává, že zatím neví, zda se ještě bude rally věnovat, trvá na tom, že bylo správné v neděli startovat.

"Pokud bych to neudělal, zůstal bych doma a litoval toho," řekl. "Tak jsem to udělal a teď jsem v téhle posteli. Ale rally nejsou jen vášní. Jsou těžkým, náročným tréninkem pro Formuli 1.

Ve Formuli 1 jezdím lépe, protože jsem loni odjel řadu rally. Rally pomáhají vaší koncentraci, zejména když se ve Formuli 1 moc netestuje. Výkonnost ve Formuli 1 vychází z řady detailů.

Rally mi umožnilo pracovat na určitých aspektech sebe samého, tam, kde mám stále mezery. Je to důležité v sezóně, jako je tato, kde je 20 závodů."

Kubicův manažer Daniele Morelli se nechal slyšet, že mu bylo po havárii jeho svěřence řečeno, aby počítal s nejhorším, vzhledem k množství krve, které Polák ztratil.

"Když ho přivezli, měl jenom litr krve," řekl Morelli. "'Zavolejte jeho rodičům', řekli mi v neděli odpoledne lékaři. Úplně mě zamrazilo v zádech."