Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Wade Cunningham před finalizací smlouvy se SSM

Wade Cunningham před finalizací smlouvy se SSM

Ve hře jsou čtyři závody sezóny 2011

Kromě finalizace jezdeckého složení týmů INDYCAR, které budou absolvovat celou sezónu, se postupně objevují i další informace o menších programech, jenž mohou nicméně výrazně přizpět ke zpestření jezdeckého pole. Minimálně oválové fanoušky za oceánem tak velmi potěšila informace o pravděpodobné účasti novozélandského pilota Wade Cunninghama v několika závodech letošní sezóny.

Důvody jsou dva. Předně Cunningham dokázal třikrát zvítězit v závodě Freedom 100, což není nic jiného, než závod série IndyLights konaný každoročně na oválu v Indianapolis. Je jediným jezdcem, kterému se něco podobného podařilo a získal si tak mezi nadšenými fanoušky "staré cihelny" velkou přízeň. Druhým důvodem je skutečnost, že do své první sezóny nastoupí s týmem Sam Schmidt Motorsports. Sam Schmidt byl jednou ze stoupajících jezdeckých hvězd původní série IRL a v roce 1999 dokázal zvítězit na Las Vegas Motor Speedway z pole position. Při přípravných testech na další sezónu však 6. ledna 2000 havaroval na Walt Disney World Speedway tak těžce, že se stal paraplegikem. Setkání se sirem Frankem Williamsem ho inspirovalo k založení vlastní závodní stáje Sam Schmidt Motorsports, která se následně stala vůbec nejúspěšnější stájí novodobé série IndyLights (bývalé Infinity Pro Series). Není třeba dodávat, že Sam Schnidt se těší za oceánem velké oblibě.

Wade Cunningham na sebe výrazně upozornil již v roce 2005, když získal titul šampióna IndyLights. Příležitost startovat v sérii IndyCar však nepřišla a tak se Cunningham vrátil zpět do IndyLights. V roce 2007 testoval u týmu AndrettiGreen, Andretti však o angažování Novozélanďana neprojevil zájem. Dvě ze svých tří vítězství v Indianapolis získal Cunningham právě s týmem SSM. Pro Schmidtův tým by měl jet letos v Texasu (2 závody), Kentucky a Las Vegas.

Je zajímavé, že právě v Indy letos Cunningham zřejmě startovat nebude. SSM pravděpodobně v Indy nasadí jeden vůz pro Townsenda Bella, Cunninghamovi však Schmidt doporučil absolvovat spíše větší množství menších závodů, než soustředit veškerou pozornost (a vynaložit celou finanční sumu k dispozici) na jeden jediný závod, byť by jím byla pětistovka v Indy.

Fanoušci týmu SSM i Wada Cunninghama však doufají, že se nakonec podaří najít finance i pro start v Indianapolis.