Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton s Alonsem akceptují udělené penalizace

Hamilton s Alonsem akceptují udělené penalizace

"Věděl jsem, že dostanu trest, nejsem překvapen," tvrdí Hamilton.

Lewis Hamilton a Fernando Alonso akceptovali pozávodní tresty, kterými byli obdařeni sportovními komisaři Velké ceny Malajsie. Obě jezdcům byla k výslednému času v cíli přičtena penalizace 20 sekund za porušení regulí během jejich vzájemného souboje v závěru dnešního závodu.

Hamilton se provinil proti článku 20.2 Sportovních regulí, které zakazuje více jak jednou změnit směr jízdy při bránění pozice proti jinému vozu. Alonso byl zase potrestán dle článku 16.1 Sportovních regulí za způsobení vzájemné kolize. Hamiltonovo provinění přitom mělo přijít kolo před zmíněnou kolizí.

Následkem rozhodnutí spadl Hamilton ze sedmého místa v cíli na osmé, zatímco Alonsův výsledek nijak ovlivněn nebyl.

Britský pilot podle svých slov nebyl nikterak překvapen udělenou penalizací. Podobného prohřešku se Hamilton dopustil již loni, kdy unikl penalizaci za kličkování na rovince před Vitalijem Petrovem. FIA však mezitím zpřísnila příslušné regule.

"Věděl jsem, že dostanu penalizaci, nejsem překvapen," vysvětlil Hamilton. "Byl jsem u komisařů, takže jsem to předvídal, vždy předpokládám ten nejhorší možný scénář. Je to jen jedna pozice, skutečně se kvůli tomu necítím nijak hůř, vzhledem k tomu, jak celý víkend dopadl."

Na dotaz, zda mu trest přijde férový, odpověděl: "Je to závodění. Nebudu nad tou penalizací polemizovat nebo nesouhlasit.

Z mé strany není dovoleno pohnout se více jak jednou. Zda to hodnotím jako nebezpečné? Nikoli, ale je to pravidlo. Dvacet sekund za to není až tak zlé. Pokud jde o Fernanda, narazil do mě, dostal penalizaci dvaceti sekund, ale nic mu to ve skutečnosti neudělalo. Nezafungovalo to úplně jako penalizace, ale opět říkám - takové je závodění."

Rovněž Alonso bagatelizoval význam penalizace, zvláště proto, že udělený trest neměl žádný dopad na jeho výsledek.

"Nezpůsobilo to změnu pozic, takže nejde o velké drama," řekl Španěl. "Tak jako tak jsem dokončil závod šestý, byl to závodní incident. Snažil jsem se předjet, dotkli jsme se a bohužel jsem zlomil přední křídlo, musel znova do boxů a ztratil šanci na stupně vítězů. Ale v dalším závodě se o to pokusím znovu."

Pokud jde o vzájemnou kolizi s Hamiltonem, Alonso nevidí jednoznačnou vinu ani na jednom ze závodníků.

"Je to jedna z těch věcí, snažíte se závodit a dotkli jsme se," pokračoval Alonso. "Komisaři nás zavolali, aby si poslechli naše názory a rozhodnutí je takové. Nejsme ti, co rozhodují, ani ti, co mají cokoli říct ohledně rozhodnutí. Snažíme se závodit, užívat si v kokpitu závod a snad příště oba dokončíme bez problémů."