Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Mercedes možná zvolil špatný přístup k testům, myslí si Brawn

Mercedes možná zvolil špatný přístup k testům, myslí si Brawn

Vůz prý potřebuje spíše práci na nastavení než nové díly.

Týmy Formule 1 by se možná měly zamyslet nad způsobem, jakým na začátku roku představují a nasazují své vozy. Klíčem k úspěchu by totiž nemusely být nové díly z vývoje, ale práce na nastavení.

Takový je názor Rosse Brawna, šéfa stáje Mercedes GP. Ta se v úvodních závodech spíše trápila a nedokázala navázat na svou výkonnost ze závěru testů.

Mercedes se letos rozhodl absolvovat první tři série testů pouze se základní verzí svého vozu, aby se zaměřil na jeho spolehlivost. Až na poslední testy do Barcelony pak přivezl velký balík nových komponent, které měly vozu přinést výrazně lepší výkonnost.

Jenže v prvních dvou velkých cenách letošní sezóny Mercedes nestačil na své nejlepší soupeře a před závodem v Číně měl na kontě jen dva body. V Šanghaji pak přišel obrat k lepšímu, přičemž tým nenasadil žádný velký balík vylepšení, hlavní rozdíl totiž spočíval v nastavení vozu.

"Když se podíváte na loňský rok, v posledních pěti závodech jsme nezměnili nic a naše auto bylo stále rychlejší," řekl Brawn. "V autech je tedy spousta času jen v pochopení, na co reagují a v tom jak je nastavíte.

Možná zpětně zareagujeme na náš přístup přes zimu, kdy jsme s definitivním vozem přišli docela pozdě, protože jsme možná jen nepochopili, v tak krátkém čase, ty nejlepší cesty, jak ho zprovoznit.

Teď už vidíme ty nejlepší cesty, jak to zprovoznit. Nic dramatického se nezměnilo, jen jsme popřemýšleli nad nastavením a pomysleli na věci, které bychom měli upřednostnit. A to je to, co jsme udělali v Číně."