Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Team Lotus prozatím jméno měnit nebude, počká na soud

Team Lotus prozatím jméno měnit nebude, počká na soud

Značka Caterham se však určitě objeví v sérii GP2.

Šéf týmu Lotus Tony Fernandes se nechal slyšet, že prozatím neplánuje přejmenování své stáje na Caterham, jak se v některých médiích spekulovalo, ale počká na výsledek sporu s Group Lotus.

Team Lotus dnes potvrdil koupi výrobce sportovních vozů Caterham Cars. Kromě zřejmých obchodních příležitostí se mluví o Caterhamu jako o "plánu B", pokud by Fernandes prohrál soudní při a musel se vzdát označení Team Lotus ve Formuli 1.

Ještě ve středu ráno se spekulovalo, že s dnešním oznámením přijde rovnou i změna názvu týmu. Fernandes však potvrdil, že rozhodnutí ohledně názvu týmu prozatím nepadlo a čeká se na výrok soudu. Sám však věří, že budou moci značky Caterham a Lotus zůstat pohromadě.

"Upřímně, ještě nevím," řekl Fernandes Autosportu o možném budoucím přejmenování týmu. "Čekám, jak dopadne proces a všechny ty věci okolo. Ideálním scénářem je úzký vztah těchto dvou subjektů."

Za ideální výsledek sporu s Group Lotus vidí Fernandes zanechání současného stavu, tedy dva týmy "Lotus" na startovním roštu.

"Ideální je mít oba," pokračoval. "Lidé říkají, že Lotus (Group Lotus - pozn.red.) má svůj vlastní tým Formule 1, ale co? Stejně tak máme Manchester United a Manchester City.

Lidé pochopí, co která značka reprezentuje, a řeknou si, zda chtějí to, nebo ono. Není to pro mě rozdíl a skutečně doufám, že budeme moci udržet oba týmy."

Fernandes, který se v minulé sezóně snažil rozjet svůj tým Formule 1 právě ve spolupráci s Group Lotus, tvrdí, že společná cesta s Caterhamem vypadá jednodušeji a zároveň mnohem atraktivněji.

"Samozřejmě jsme věřili, že Group Lotus je v mnoha směrech nevypilovaným diamantem, a s týmem Formule 1 jsme společně mohli dokázat mnoho věcí," vysvětluje Fernandes.

"Oboje se navzájem nevylučuje, ale je legrační, jak se životem ubíráte po jedné cestě, dostanete se před tvrdou překážku, a tak musíte zabočit na jinou cestu. Nakonec však tato druhá cesta vypadá mnohem příjemněji.

Věřím, že pokud děláte věci správně, správně k nim přistupujete a máte správné lidi, štěstí si vás již najde. A štěstí rozhodně jde naproti těm odvážným - pokud mám být upřímný, kdybych se měl rozhodovat znovu, vybral bych si raději tuto cestu.

Je to jednodušší, snazší. Jde o ziskový byznys, nevyžaduje tuny vloženého kapitálu a týmy Formule 1 hodně pomáhají v růstu takového byznysu. Aniž by to znělo jako klišé, jde o svazek ukovaný v nebi, v mnoha tvarech a formách.

Mnoho lidí mi říká, zda to dělám proto, že přijdu o jméno Team Lotus? Ne, není to tak."

Fernandes však potvrdil, že dojde k přejmenování jeho týmu v sérii GP2, v současnosti závodícím pod jménem AirAsia, jakmile to pravidla série dovolí.

"Mohu potvrdit, že tu bude Caterham GP2 tým," řekl. "Musím si ověřit pravidla, ale dojde k přejmenování na 'Caterham' a AirAsia se stane titulárním sponzorem.

Čili AirAsia Caterham. Ptáte se na to a toto je má bezprostřední reakce. Ale kdy to uděláme a jak, to ještě nevím."