Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Soud rozhodl: Team Lotus si smí ponechat své jméno

Soud rozhodl: Team Lotus si smí ponechat své jméno

Group Lotus si přesto stěžuje na zmatky a chce se odvolat.

Team Lotus smí nadále ve Formuli 1 závodit pod svým aktuálním názvem, rozhodl o tom dnes londýnský soud, který se zabýval jeho sporem se společností Group Lotus.

Po týdnech pří soud rozhodl, že Team Lotus sice porušil smlouvu, kterou Skupina Lotus na konci loňského roku týmu Tonyho Fernandese vypověděla, nic však podle něj nebrání tomu, aby stáj z Hinghamu používala jméno Team Lotus.

Šéf týmu Tony Fernandes řekl: "Jsme všichni rádi, že bylo ujasněno, že jsme právoplatnými majiteli názvu Team Lotus. Celou dobu jsme si byli jistí, že ty faktické důkazy, které jsme představili, povedou k tomuto rozhodnutí a dnešní rozsudek tuto víru potvrzuje.

Jsme samozřejmě zklamaní z rozhodnutí, že Skupina Lotus byla oprávněná ukončit v roce 2010 licenční smlouvu. My jsme do toho kontraktu vstoupili s tím, že zahajujeme dlouhodobé partnerství s Group Lotus, jenže oni bohužel použili technické porušení procesu předběžného ohlašování reklamních produktů k tomu, aby nám odebrali licenci a ukončili naše partnerství.

Nicméně, já i ostatní akcionáři pevně věříme, že když se jedny dveře zavřou, otevřou se jiné. V úvodních dnech naší dohody jsme si uvědomili, že její ukončení je nevyhnutelné a jak se ukázalo, ukončení té licence pro nás bylo pozitivní, následně se totiž otevřela řada nových možností.

Chtěli jsme se Skupinou Lotus vytvořit dlouhodobý vztah a pomoci jí prodat po celém světě více aut, jenže tyhle dveře se zavřely a my jsme nyní nadšení, že můžeme obrátit svou pozornost k zajištění úspěchu pro Caterham Cars na silnici a pro Team Lotus na trati.

Tohle jsou velice zajímavé značky a jejich budoucí vývoj, který dá tyhle dvě ikonické značky dohromady jakožto Caterham Team Lotus, přinese nové vozy Caterham a řadu nových značek Teamu Lotus na globální trh.

Naším hlavním cílem je teď stavět na solidních základech, které z Caterham Cars udělaly model toho, jak řídit profitující moderní společnost vyrábějící auta a jak v následujících měsících a letech přidat více historie do už tak úžasného příběhu Teamu Lotus, a s lidmi, duchem, vášní a odhodláním, které v obou podnicích máme, víme, že tohle značí další etapu v našem úžasném příběhu."

Soud dnes mimo jiné rozhodl také o tom, že společnost Group Lotus má právo využívat jméno Lotus ve Formuli 1 a také o tom, že tým Renault smí i nadále závodit v černo-zlatém zbarvení. Team Lotus navíc musí uhradit náklady spojené s loňským porušením licenční smlouvy.

Skupina Lotus však stále nechce vidět spor jako skončený. Situace, kdy ve Formuli 1 vedle sebe nadále mohou pokračovat dva týmy označené názvem Lotus, je totiž podle ní matoucí pro fanoušky a širší veřejnosti a chce se proto proti rozsudku odvolat. Team Lotus má však možnost podat protiodvolání.

Ve svém prohlášení společnost Group Lotus uvádí: "Team Lotus má právo nadále závodit ve Formuli 1 pod názvem Team Lotus, ale rozsudek říká, že pouze Skupina Lotus smí ve Formuli 1 používat označení Lotus samo o sobě.

Skupina Lotus se obává, že tento aspekt rozsudku způsobí zmatek v očích diváků a širší veřejnosti. Na základě toho Skupina Lotus zvažuje odvolání, aby bylo právo používat jméno Lotus ve Formuli 1 jednou provždy v zájmu sportu a fanoušků objasněno. Skupina Lotus a její podílník Proton Holding Bhd jsou si úspěchem odvolání jistí."