Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA omezí pravidla o motorech už pro Valencii

FIA omezí pravidla o motorech už pro Valencii

Týmy nebudou smět mezi kvalifikací a závodem měnit jeho mapování.

Mezinárodní automobilová federace prosadila nové omezení pravidel týkající se mapování motorů, které vstoupí v platnost už pro nadcházející Velkou cenu Evropy.

Ještě před tím, než bude od závodu na Silverstonu zakázáno umělé udržování konstantního toku výfukových plynů k difuzoru i v momentech, kdy jezdec nemá sešlápnutý plynový pedál, tak FIA omezí pravidla o něco víc.

Technický delegát FIA Charlie Whiting poslal týmům Formule 1 zprávu o tom, že od závodu v ulicích Valencie nebudou smět měnit mapování motorů mezi kvalifikací a závodem.

Znamená to tedy, že jezdci nebudou moci v boji s časem využít ostřejšího mapování dovolujícího zajet rychlejšího času a následně nastavit motor do úspornějšího režimu, aby v závodě spotřeboval méně paliva a nebyl vystaven příliš velké námaze.

To by mohlo zamíchat rozložením sil ve startovním poli, neboť jedna z teorií točících se kolem vynikajících kvalifikačních výkonů týmu Red Bull hovoří právě o chytrém mapování motoru, které dokáže vytvořit výhodu pro kvalifikační rychlé kolo.

Nové nařízení FIA však bude mít za následek, že týmy po skončení kvalifikace nebudou smět mapování motorů upravovat a jejich první taková možnost tak přijde až při první zastávce v boxech, při které by teoreticky člen týmu mohl k vozu připojit počítač a mapování upravit.

Taková situace je ale nepravděpodobná vzhledem k velkému nárůstu trvání zastávky u mechaniků.

Dá se proto očekávat, že týmy budou používat závodní mapování motorů už v kvalifikaci, neboť kvalifikační nastavení by mohlo být na závodní vzdálenost pro motory příliš náročné.

Ačkoliv zmíněná změna pravidel ovlivní všechny stáje, největší pozornost se bude upínat směrem k týmu Red Bull, který zatím letošním kvalifikacím vládne.