Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Tvrdou směs pneumatik již letos zřejmě neuvidíme

Tvrdou směs pneumatik již letos zřejmě neuvidíme

Pirelli přiznává, že je příliš tvrdá a je třeba ji změnit.

Dodavatel pneumatik pro Formuli 1, společnost Pirelli, oznámil, že nejtvrdší z jeho směsí pneumatik již letos zřejmě neuvidíme.

Italský výrobce nedávno potvrdil vybrané směsi pro nadcházející tři velké ceny v Belgii, Itálii a Singapuru, kde tvrdá směs použita nebude, nemělo by se tak přitom stát ani ve zbývajících závodech roku.

Ve Spa-Francorchamps a v Monze Pirelli nasadí střední (bílou) a měkkou (žlutou) směs pneumatik, zatímco v Singapuru budou mít týmy k dispozici měkkou a superměkkou (červenou) směs.

"Nemyslím si, že ještě uvidíme tvrdou směs," řekl ředitel oddělení motorsportu u Pirelli Paul Hembery. "Myslím, že je možná příliš tvrdá a že se střední směs ukazuje jako dostatečně silná pro agresivní okruhy, které nás ještě čekají. Takže si nemyslím, že ještě půjdeme tvrdou cestou."

Hembery také prozradil, že tvrdé směsi dost možná odzvonilo úplně, neboť pro příští rok nejspíš Pirelli přichystá zcela novou směs, která vyplní mezeru mezi měkkou a střední směsí.

"Příští rok se střední směs asi stane tvrdou. Nejspíš něco vložíme mezi aktuální měkkou a střední směs. Chceme mezi každými dvěma směsmi udržet zhruba sekundový rozdíl. Mezera mezi superměkkou a měkkou směsí je po pravdě přibližně správná, protože máte výhodu jedné sekundy, ale jasně odlišné opotřebení a omezenou délku využití.

Kdyby se nám povedlo tohle napodobit s novou střední a novou tvdou směsí, pak bych řekl, že by to bylo to pravé."

Hembery dodal, že Pirelli bude nadále pro různé okruhy vybírat různé směsi pneumatik.

"No, myslím, že musíme, protože okruhy, na které míříme, budou opět dost odlišné. Asi jsou to spíš městské okruhy, kde je určitá podobnost. Singapur má navíc otazník, co se týče deště, v noci, ve čtyřiceti stupních Celsia, což je celkem bizarní situace, takže to bude fascinující.

Musím říct, že nás podle mě čekají ještě další scénáře a my se pokusíme do toho přidat nějakou tu výzvu také z naší strany."

Brit ještě pochválil práci, kterou Pirelli v dosavadním průběhu letošní sezóny odvedlo co do zlepšení atraktivity závodů.

"Pirelli musí být nadšené. Myslím, že tým Pirelli odvádí skvělou práci. Měli jsme velice omezené šance se připravit, jen omezené množství testů s týmy a vzhledem ke všem těmto limitujícím faktorům bych řekl, že dodáváme skvělý produkt a víkendové podívané jsme něco přidali."