Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Whitmarsh chtěl zpět 'starého Lewise'. Nehledá tu přátele, říká

Whitmarsh chtěl zpět 'starého Lewise'. Nehledá tu přátele, říká

Podle jiných Lewis potřebuje osobní doprovod na závody.

Lewis Hamilton už pravděpodobně není jediná osoba, o kterou by si motorističtí fandové v Británii měli dělat starosti. Všeobecné rozpaky vyvolala i poslední prohlášení jeho šéfa Martina Whitmarshe.

Ten si stále odmítá připustit, že by Hamiltonova agresivita a jeho následné úlety na trati mohly být problém.

„(Na Monze) se Lewis zoufale snažil udržet si potíže od těla, a dokázal to. Abych byl upřímný, přinutilo nás to přemýšlet, kam se poděl ten starý Lewis. Řekl jsem mu: ‚Výborná disciplína, ale pojďme se vrátit zpátky,‘“ poznamenal Whitmarsh po Velké ceně Singapuru.

Hamilton na sebe v posledním závodě upozornil dvěma incidenty s Felipem Massou. V kvalifikaci se s ním málem naboural, když se snažil dostat před něj v neměřeném kole. V závodě pak Brazilci při pokusu o předjetí zničil zadní pneumatiku.

„Zbývá nám pět závodů do konce a my z nich chceme vytěžit maximum. Myslím, že tu Lewis není proto, aby si dělal přátele. Nepřátele sice taky nehledá, ale auto před sebou chce vždycky předjet. A předjíždění se neobejde bez trochy riskování,“ řekl Whitmarsh.

Některé osobnosti motoristického světa však jeho klid nesdílí. Jackie Stewart upozorňuje, že Hamilton musí změnit svůj přístup.

„Jsem z něj trochu zmatený. Určitě umí řídit a má obrovský talent, ale jestli chce být velký jezdec, nemůže mít tolik nehod. Žádný velký jezdec nikdy nejezdil takovým způsobem,“ nechal se Stewart slyšet pro Autosport.

„Má všechno, co potřebuje, ale nějak mu přeskakuje v hlavě, jako třeba v singapurské kvalifikaci. Nemůžu uvěřit, že se z ní málem vyřadil kvůli nehodě. Měl by přemýšlet, jak si věci srovnat v hlavě.“

Otec Lewise Hamiltona Anthony vidí hlavní problém v tom, že jeho syn jezdí na závody bez manažerského týmu. Na začátku kariéry se o syna staral sám, poté se však jejich cesty rozešly.

Anthony nyní pracuje pro jezdce Force India Paula di Restu a o Lewise se stará společnost XIX Management. Angličan si při tom sám rozhoduje, na kterých závodech své manažery potřebuje a na kterých ne. Většinu času tedy z vlastního rozhodnutí jezdí sám.

„Jeho management by se měl víc snažit. Když jdete padokem, s každým jezdcem je tu jeho manažer, je součástí jeho života,“ podotkl Anthony Hamilton pro BBC.

S Hamiltonem seniorem souhlasí i David Coulthard. „Formule 1 je velký putovní cirkus a vy jste často sám. Přecházíte z extrémního vytížení během závodu do ticha anonymních hotelových pokojů. Neustálé cestování, různá časová pásma, věčně jste pryč z domu, to všechno se počítá. Jistě, jsou kolem vás lidé z týmu, ale ti se musí soustředit hlavně na tým. Když přijdou těžké časy, vy potřebujete přítele,“ napsal Coulthard ve svém sloupku pro Daily Telegraph.

Více o problémech Lewise Hamiltona v Singapuru čtěte ZDE a ZDE.