Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Spor o jméno Lotus oficiálně u konce

Spor o jméno Lotus oficiálně u konce

Obě strany prohlásily vleklou rozepři za uzavřenou.

Spor o právo na používání jména Lotus ve Formuli 1 je definitivně u konce. Obě strany, tedy Group Lotus spolu s automobilkou Proton a stáj Team Lotus totiž oficiálně potvrdily změny svých názvů, které kontroverzi dovedou ke konci.

Group Lotus, patřící pod Proton, v loňském roce poskytovala práva na jméno Lotus týmu 1Malaysia Racing Team patřícímu Tonymu Fernandesovi. Jejich spojení však skončilo obviňováním z hrubého porušování smlouvy a Fernandes o práva přišel.

Jména Lotus se však vzdát nehodlal a zakoupil práva na jméno Team Lotus. Společnost Group Lotus tento krok považovala za porušení práv a dokonce došlo na soudní spor, i po něm však situace zůstala nezměněná.

Fernandes však ke konci roku uznal, že s historickým Teamem Lotus má ve skutečnosti velmi málo společného a rozhodl se ustoupit, když zažádal o přejmenování svého týmu na Caterham, tedy podle britského výrobce sportovních vozů, kterého během roku odkoupil.

Komise Formule 1 a Mezinárodní automobilová federace nedávno odsouhlasila žádosti o změnu jména na příští sezónu, Team Lotus se tedy skutečně přejmenuje na Caterham. Současný tým Renault, podporovaný společností Group Lotus přitom využil svých práv a rozhodl se o změnu názvu týmu na Lotus.

Výkonný ředitel Skupiny Lotus Dany Bahar nyní řekl: "Jménem Group Lotus a Protonu bych rád vyjádřil, jak potěšeni jsme tím, že je tato záležitost definitivně uzavřená a můžeme se nyní zaměřovat na budoucnost.

Chápeme, že to bylo velice těžké a zmatečné období pro fanoušky sportu a značky Lotus, takže jsme rádi, že jsme v této důležité záležitosti dosáhli jasného výsledku, rád bych využil této příležitosti a poděkoval fanouškům za jejich neustálou podporu, pro nás to znamená všechno."

Výkonný ředitel Fernandesova 1Malaysia Racing Team doplnil, že si stáj i jako Caterham ponechá zeleno-žluté barvy: "Jsme hrdí na to, čeho jsme dosáhli, když jsme jméno Team Lotus přivedli zpátky do Formule 1, jelikož se o to pokoušeli mnozí, a ačkoliv jsme smutní z toho, že se s Teamem Lotus loučíme, jsme nadšení tím, že máme v rukou svou vlastní budoucnost a řídíme svůj vlastní osud.

Nyní nemáme nikoho, s kým se srovnávat. Píšeme svou vlastní historii a zůstaneme zelení a žlutí. Nyní se těšíme na vzrušující budoucí závodění pod novým názvem Caterham F1 Team. Prosíme, nadále podporujte naše velice jedinečné credo nikdy neříkej nikdy a podporujte nás na trati v našem postupu polem vpřed a v demonstraci toho, že dobří vyhrávají."