Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA upřesnila pravidla o předjíždění

FIA upřesnila pravidla o předjíždění

Jezdec se po obraně pozice smí vrátit k závodní stopě.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) upřesnila změny pravidel ohledně obrany pozice, které vstoupí v platnost počínaje sezónou 2012.

Řídicí orgán Formule 1 na konci loňského roku oznámil, že se jezdci po obraně své pozice nebudou moci smět vrátit zpět do závodní stopy. Během obrany před soupeřem jim tak bude povolena pouze jedna změna směru.

Nyní však FIA své ustanovení upravila, když povolila, aby se jezdec vrátil zpátky směrem k závodní stopě, musí však mezi svým vozem a okrajem trati nechat dostatek místa pro další vůz.

"Více než jedna změna směru není při obraně pozice povolena," píše se v nových pravidlech. "Jezdec, který se vrací k závodní stopě po obraně své pozice mimo závodní stopu, by měl v nájezdu do zatáčky nechat aspoň jednu šířku vozu mezi svým vozem a okrajem trati."

FIA také upřesnila nové pravidlo týkající se umožnění předjíždění safety caru vozům, které byly předjety o kolo zpátky.

"Pokud ředitelství závodu usoudí, že je bezpečné tak učinit, a na časomíře se objeví zpráva 'VOZY O KOLO ZPĚT SMĚJÍ NYNÍ PŘEDJET', mohou všechny vozy, které byly předjety vedoucím jezdcem závodu, předjet vozy, které jsou ve stejném kole jako vedoucí jezdec závodu, a safety car.

To se vztahuje pouze na vozy, které byly v čase projetí čarou na konci kola, během kterého podruhé přejely safety car čáru poté, co byl safety car povolán, už předjeté o kolo.

Po předjetí vozů ve vedoucím kole a safety caru by měly tyto vozy pokračovat po trati rozumnou rychlostí, bez předjíždění, a zaujmou pozici na konci řady vozů za safety carem. Ve snaze zajištění bezpečnosti během předjíždění musí vozy ve vedoucím kole vždy zůstávat v závodní stopě, pokud její opuštění není nevyhnutelné.

Pokud ředitelství závodu usoudí, že podmínky na trati nejsou vhodné k předjíždění, objeví se na časomíře zpráva 'PŘEDJÍŽDĚNÍ NEBUDE POVOLENO'."