Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Peníze nebyly pro mé angažmá klíčové, tvrdí Senna

Peníze nebyly pro mé angažmá klíčové, tvrdí Senna

Brazilec musel podstoupit řadu testů ověřujících jeho schopnosti.

Bruno Senna se nechal slyšet, že pro jeho angažmá u týmu Williams, které dnes bylo oficiálně oznámeno, nebyly klíčové sponzorské peníze, ale rozsáhlé testy, které musel podstoupit, aby si sedačku zasloužil.

Je pravdou, že Brazilec s sebou k týmu z Grove přivádí také několik sponzorů, například telekomunikační společnost Embratel, která je jeho dlouholetým partnerem, a Williams v posledních letech nedisponuje bohatým rozpočtem, finanční stránka kontraktu však prý nebyla rozhodujícím faktorem pro Sennův výběr.

Senna v uplynulých týdnech podstoupil fyzické testy a testy na simulátoru a na trati, aby prokázal, že je dostatečně schopný na to, aby si zasloužil závodní sedačku u jednoho z nejslavnějších týmů Formule 1.

Na otázku, zda právě tyto testy byly klíčovým faktorem pro jeho výběr, Senna odpověděl: "Tím jsem si jistý. Podstupovali jsme nejrůznější testy a na začátku se o penězích ani nemluvilo, ze všeho nejdříve si mě chtěli vyzkoušet.

Jediným způsobem, jak jsem od nich mohl dostat šanci, bylo splnit jejich představy o mé výkonnosti. Absolvovali jsme řadu testů a já po nich věřím, že dokážu podávat dobré výkony."

Kromě ověřování na simulátoru Senna pracoval také se známým instruktorem Robem Wilsonem, který zkoumal jeho fyzické schopnosti.

"Pár dní jsem strávil s Robem a pár dní na simulátoru a to všechno bylo pro důvěru týmu podstatné. Vyzkoušeli si mě a bylo docela zajímavé se něčemu přiučit.

S Robem už jsem předtím strávil pár dní, když jsem přijel do Anglie, ale po tolika letech závodění bylo být s ním velice odlišné a daleko produktivnější."

Operační šéfinženýr Williamsu Mark Gillan se nechal slyšet, že tým chtěl v každém případě získat toho nejlepšího možného pilota, nikoliv angažovat jezdce s finančně nejbohatší nabídkou.

"Z naší strany jsme měli rozsáhlý program ověřování jezdců, kterým prošla řada závodníků, a my jsme se nakonec rozhodli na základě čisté rychlosti, konzistence, práce s pneumatikami, technickou odezvou a mentální kapacitou, ze všeho nejdůležitější pro nás přitom byl potenciální vliv na tým," řekl Gillan.

"Myslím, že ve všech těchto oblastech bylo velice jasné, že Bruno neměl se závoděním v monopostech moc zkušností, ale neustále prokazoval zlepšování a skutečný talent.

Z naší strany, co se týče provozu týmu, se těšíme na spolupráci s ním v roce, který bude pro Williams extrémně důležitý vzhledem ke slabé sezóně, kterou jsme měli loni."

Gillan zároveň potvrdil, že jedním z jezdců na seznamu kandidátů na druhou sedačku Williamsu vedle Pastora Maldonada byl také Adrian Sutil, tým se však nakonec rozhodl pro Sennu.

"Nechci mluvit jednotlivě o individuálních jezdcích, ale Adrian byl v našich plánech. Nicméně, s ohledem na vše, co proběhlo, byl pro mě i pro tým nejlepší cestou vpřed Bruno."