Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Pirelli upravilo barevné značení svých pneumatik

Pirelli upravilo barevné značení svých pneumatik

Italský výrobce strávil spoustu času prací na viditelnosti.

Pirelli upravilo označení svých pneumatik, které bude používat v letošní sezóně. Italský výrobce přes zimu odvedl spoustu práce na rozeznatelnosti jednotlivých směsí, aby byly závody Formule 1 pro diváky přehlednější.

Předně se práce Pirelli dotkla sytosti používaných barev, tloušťky barevných čar a viditelnosti log Pirelli na bočnicích pneumatik.

Co se barevného rozlišování týče, u hladkých pneumatik do suchých podmínek nedošlo k velkým změnám. Opět tak uvidíme červenou (superměkká směs), žlutou (měkká), bílou (střední) a stříbrnou (tvrdá) barvu. Stříbrná barva byla přitom ztmavena, aby se zlepšila její rozeznatelnost od bílé, když je vůz v pohybu.

Zcela nový kabát dostaly pneumatiky na vodu. Přechodné obutí bude nyní značeno zelenou barvou, ryze mokré pneumatiky pak barvou modrou. Obě varianty přitom narozdíl od suchých gum nebudou mít na bočnici nápis P Zero, ale Cinturato, který odkazuje na značku známou už od 50. let.

Šéf oddělení motorsportu u Pirelli Paul Hembery ke změnám řekl: "Zvýšili jsme množství použité barvy a také jsme dost času strávili filmováním otáčejících se pneumatik.

Stříbrná je nyní docela střídmá, takže když bude používána spolu se střední směsí, tu bílou uvidíte celkem jasně. Když pneumatiky vypadají černě, pak víte, že je to tvrdá směs.

Daleko větší úspěch měly žlutá a červená a my jsme nyní světovými experty v barevném značení. Není to něco, s čím přestaneme, protože barvy jsou velice důležité pro rozlišování produktů."

Vedle vlastní práce na označování pneumatik však Pirelli věnovalo spoustu času také spolupráci s FOM, která zajišťuje časomíru a grafiku při závodech Formule 1. Diváci by se tak daleko častěji měli dočkat informací o jezdcem aktuálně používané směsi pneumatik a dokonce i jejich stáří.

"Zjišťují (FOM), jak by mohli využít (naše) data a promítnout je na obrazovku. Ohledně toho máme naplánována ještě další setkání. Bernie (Ecclestone) o tom ví a jeho lidé na tom pracují. Máme všechno pro to, abychom to zrealizovali, musíme si ale promluvit s FOM a zajistit, aby se tak stalo."