Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Barcelona popírá problémy s pořádáním velké ceny F1

Barcelona popírá problémy s pořádáním velké ceny F1

Návratnost podniku však výrazně závisí na počtu přítomných diváků.

Šéf Velké ceny Španělska Salvador Servia popřel spekulace o tom, že by byl závod na Katalánském okruhu z finančních důvodů v ohrožení, přiznal však, že návratnost podniku ve velké míře závisí na návštěvnosti.

Ačkoliv mají barcelonští organizátoři smlouvu na pořádání závodu do roku 2016, v posledních týdnech se v médiích objevily zprávy o tom, že vláda by ráda současný kontrakt přehodnotila kvůli jeho finanční náročnosti.

Servia však tvrdí, že místní okruh je nejen spokojený se současnou podobou smlouvy, ale dokonce by ji rád ještě prodloužil.

"Skutečnost je taková, že máme kontrakt do roku 2016 a pracujeme na závodě pro rok 2012," řekl Servia pro Autosport. "Naším záměrem, pokud budeme moct, je pokračovat do roku 2020.

Máme tu Formuli 1 už dvacet let a cílem je mít ji tu i po dalších dvacet let. Co se zbytku týče, nikdo nic neřekl. Čtu zprávy o setkáních, ale oficiálně mi nebylo řečeno nic. Pokud nic neříkáme oficiálně, pak je to proto, že se nic neděje. To je, co se současné doby týče, jediný možný postoj."

Servia však přiznal, že jedním z prvků důležitých pro zachování velké ceny Formule 1 je návštěvnost, která ale loni byla jednou z nejhorších za poslední dekádu.

Na otázku, zda je současný kontrakt finančně udržitelný na základě příjmů z prodeje vstupenek, Servia řekl: "To záleží na konkrétním případě. Já pořád říkám to samé, pokud je okruh plný, nemáme problém. Pokud ale okruh není plný, pak k přežití potřebujeme veřejné peníze a zdá se, že na ty se v tuto chvíli nedá spoléhat. Taková je smutná realita.

Hlavní je, aby fanoušci přišli na okruh. Pokud fanoušci přijdou, není problém. Jenže kvůli krizi se návštěvnost na všech okruzích snížila.

Nevěříme, že to tak bude pořád, spíš že jsme měli pár špatných let. Snažíme se zareagovat a snažíme se zjistit, jestli se nám v roce 2012 podaří úpadek alespoň zastavit a začít novou éru, kde se začneme zvedat a pak budeme mít do budoucna lepší vyhlídky."