Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Stříbrné šípy až k Verstappenovi nedoletěly

Stříbrné šípy až k Verstappenovi nedoletěly

VC Španělska - závod

Verstappen slaví po dominantním výkonu další triumf. Spolu s ním stáli na stupních vítězů piloti Mercedesu. Druhý skončil Hamilton a třetí Russell. Pérez se propracoval z 11. příčky na čtvrtou. Leclercovi se bodovat nepodařilo.

Do Velké ceny Španělska startoval jako první Verstappen. Spolu s ním stál k radosti domácích fanoušků v první řadě Sainz. Následovali Norris, Hamilton, Stroll, Ocon, Hülkenberg, Alonso, Piastri, Gasly, Pérez, Russell, Čou, De Vries, Cunoda, Bottas, Magnussen a Albon. Leclerc se Sargeantem vyráželi z boxů.

Gasly nestartoval z pozice, na které se kvalifikoval. Dostal totiž dvě třímístné penalizace za to, že v první části zdržel Sainze a Verstappena. To ho odsunulo ze čtvrté pozice na desátou.

Před startem bylo na okruhu Circuit de Barcelona-Catalunya sucho. Nad okruhem se ale stahovala mračna a hrozba deště tak visela ve vzduchu. Byla čtyřicetiprocentní. Vzduch měl před startem 23,6 stupňů, asfalt 41,8 stupňů.

Bylo jasné, že Velkou cenu Španělska nejspíše nebude možné odjet jen na jednu zastávku jako většinu předchozích závodů. Místní okruh je totiž náročný na pneumatiky a Pirelli označilo před startem za nejlepší strategii dvouzastávkovou. Připouštělo ale také možnost dokonce tří zastávek.

Většina pilotů nazula pro start měkké pneumatiky. Výjimkami ale byly první Verstappen, jedenáctý Pérez a dvacátý Sargeant, kteří vsadili na střední sadu. Leclerc se rozhodl pro dlouhý první úsek a jako jediný nasadil nejtvrdší sadu.

Sainz se na startu pokoušel využít výhody měkkých pneumatik a snažil se Verstappenovi sebrat první místo. V nájezdu do první zatáčky sice byl na chvíli před ním, výjezd ale zvládl lépe Verstappen a udržel vedení.

Závod začínal velmi zle pro Norrise. Pilot McLarenu, který v sobotu překvapil třetím časem v kvalifikaci, si totiž v úvodu poškodil přední přítlačné křídlo po kontaktu s Hamiltonem na výjezdu ze druhé zatáčky. Na konci úvodního okruhu proto musel do boxů a spadl na chvost.

Třetí místo získal během prvního kola Stroll. Čtvrtý byl Hamilton, pátý Ocon, šestý Alonso, sedmý Russell, osmý Hülkenberg, devátý Čou a desátý Pérez. Gasly se propadl na 14. příčku. Leclercovi se úvod závodu nepodařil. Propadl se totiž za Sargeanta a byl až devatenáctý. Za ním se nacházel pouze smolař Norris, který při své zastávce přezul na tvrdou sadu.

Verstappen vedl v pátém kole před Sainzem už o dvě sekundy. Čou pokračoval v působivém výkonu. V první zatáčce předjel Hülkenberga a sebral mu osmé místo. Russell byl vyšetřován za to, že v úvodu získal výhodu výjezdem mimo trať.

Max Verstappen zažil jediné ohrožení po startu ze strany Sainze. Foto: Red Bull Racing



O kolo později ztratil Hülkenberg další pozici. Postaral se o to Pérez, který pilota Haasu předjel stejně jako Čou v první zatáčce. Bottas si zajel do boxů pro tvrdé pneumatiky. Norris využíval čistého vzduchu a zajel nejrychlejší kolo. Pilot McLarenu byl ale stále poslední.

Russelll využil systému DRS. V úvodu sedmého kola se přehnal přes Alonsa a posunul se na šesté místo. Jeho týmový kolega Hamilton naháněl třetího Strolla.

A sedminásobný šampion se brzy skutečně dostal na stupně vítězů. Zaútočil v první zatáčce osmého kola. Stroll sice neměl v úmyslu uhnout, Hamilton ho ale dokázal objet i po vnější straně. O pár okamžiků později vystrnadil na stejném místě Piastri Hülkenbega z bodované desítky.

První zatáčka se stávala místem, kde jsme viděli největší počet předjíždění. V devátém kole se postaral o další z nich Pérez. Mexičan se dostal na osmé místo před Čoua. Cunoda se dostal na desáté místo před Piastriho a Hülkenberg se stal dalším pilotem, který odhodil měkkou směs pneumatik a zajel do boxů pro střední sadu.

K mechanikům mířilo stále více pilotů startujících na měkkých gumách. Krátce po Hülkenbergovi se přidali i Čou s De Vriesem.

Mercedesy měly tempo. V 11. kole zdolal Russell Ocona a už byl pátý. Na Strolla ztrácel dvě a půl sekundy.

Verstappen mezitím zajel nejrychlejší kolo závodu. Svůj náskok na Sainze už navýšil na šest sekund. Ferrari ale Španěla uklidňovalo, že jeho tempo je dobré. Ocon zajel na konci 13. kola do boxů.

Na dráhu se Ocon vrátil těsně před Hülkenberga. Za pilotem Haasu sváděli velký boj Cunoda s Čouem. Ocon nazul střední směs pneumatik.

Kolo po Oconovi zamířil k mechanikům i Stroll. Pilot Aston Martinu obul měkkou směs pneumatik. To znamenalo, že do boxů zajede minimálně ještě jednou.

Hamilton už se dotáhl na Sainze a tlačil na něj. Souboj se ale nekonal. Pilot Ferrari totiž zamířil do boxů pro střední směs pneumatik. Na trať se vrátil jako devátý, těsně za svého kolegu Leclerca. Netrvalo dlouho a Monačan před sebe Sainze pustil. Poté zajel i on pro nové pneumatiky. Nasadil měkkou směs.

Lewis Hamilton byl v neděli při chuti. Foto: Mercedes-AMG F1 Team



Alonso zatím nezažíval nejlepší závod. Ve 20. kole zajel do boxů a zůstal na měkké směsi pneumatik. Na trať se vrátil jako desátý a spadl za Cunodu s Čouem. Netrvalo ale dlouho a pilota Alfy Romeo předjel.

Hamilton a Sainz sváděli na dálku boj o druhé místo. Pilot Mercedesu zůstával na dráze a jeho náskok na Sainze se pohyboval okolo 21 sekund. Sainz ale dokázal jet nepatrně rychleji.

Ve 24. kole si Hamilton dojel pro střední směs pneumatik. Před Sainzem se podle očekávání neudržel. Virtuálně tak zůstával na třetím místě.

Po Hamiltonově zastávce zůstávali už jen tři piloti bez zastávky v boxech na kontě. Vedl Verstappen před Russellem a Pérezem. Následovali Sainz, Hamilton, Stroll, Ocon, Cunoda, Alonso, Čou, Piastri, Hülkenberg, Gasly, De Vries, Leclerc, Bottas, Albon, Sargeant, Magnussen a Norris.

Ve 25. kole zajel do boxů i Russell. Propadl se na šesté místo a na dráhu vyjel jako šestý za Strollem.

Své zastávky si zanedlouho odbyli i piloti Red Bullu. Oba nasadili tvrdu směs. Zatímco Verstappen zůstal první, Pérez se propadl na devátou příčku. Na druhém místě došlo ke změně. Hamilton totiž zůstával při chuti i po zastávce a na cílové rovince zdolal Sainze.

Russell hlásil, že v páté zatáčce prší. Zatím ale nešlo o žádný silný déšť a nezdálo se, že v dohledné době přijde přezouvání na přechodné pneumatiky. Pérez předjel Alonsa a dostal se na osmé místo.

Netrvalo dlouho a Cunoda se stal další Pérezovým skalpem. U Ferrari měli důvod obávat se o pódium. Russell totiž výrazně stahoval Sainze. Ve 34. kole už byl za Španělem o méně než dvě sekundy.

Pérez se s tím skutečně nepáral. Neuběhlo ani jedno kolo a zdolal také Ocona. To znamenalo posun na šesté místo. Russell se blížil do bodu, kdy bude moci aktivovat systém DRS.

A tento systém mu ve 35. kole pomohl před Sainze. Na bronzovou příčku se dostal odvážným manévrem v první zatáčce. Ocon, Stroll a Cunoda zajeli na druhé zastávky.

Carlos Sainz se na pódiu neudržel. Foto: Scuderia Ferrari



Nic nenasvědčovalo tomu, že by měl Verstappen přijít o své vítězství. Před Hamiltonem totiž udržoval téměř šestnáctisekundový náskok. Druhé zastávky byly v plném proudu. K mechanikům zajel i Sainz. Obul tvrdou sadu a propadl se na šestou pozici za Péreze a Alonsa.

Verstappen nebyl příliš spokojen se svou tvrdou sadou pneumatik. Měl dojem, že se mu přední gumy přehřívají. Alonso nazul pro závěrečný úsek tvrdou směs. Propadl se na 10. pozici.

Kolo po Alonsovi stavěl i Russell. Pilot Mercedesu dostal pro závěr závodu měkkou sadu. Díky tomu se posunul na třetí místo Pérez. Bylo otázkou, zdali Mercedes nerozdělí mezi své jezdce strategii a zda Hamilton ještě bude stavět. Jisté to nebylo ani u Verstappena s Pérezem, kteří jeli na tvrdé sadě.

Alonso se posouval dopředu. Předjel Čoua s Cunodou a z desáté příčky povyskočil na osmou. Rusell zajel nejrychlejší kolo závodu a stahoval Péreze, který měl 16 kol před koncem k dobru 10 sekund.

Hamilton, který byl na střední směsi pneumatik, nakonec až do cíle nevydržel. V 50. kole si dojel pro měkkou směs pneumatik. Totéž učinil i Pérez. Verstappen zůstal na dráze. Pérez se po své zastávce vrátil až na páté místo. Překonali ho Russell i Sainz.

Alonso rozjásal domácí tribuny. Na cílové rovince si poradil i s Oconem. Díky tomu se dostal na sedmou pozici. Verstappen si stěžoval na pneumatiky. Nizozemec neměl podle svých slov přilnavost.

14 kol před koncem nakonec zastavil i Verstappen. Pro závěr závodu dostal měkkou sadu. S přehledem si udržel první místo.

Pérezovi se podařilo předjet Sainze. Využil výhody měkkých pneumatik, proti kterým se Sainz na tvrdé sadě bránil jen těžko, a dostal se na čtvrté místo. Russell měl však osmisekundový náskok.

Deset kol před koncem se jiskřilo v bitvě o deváté místo. Čou se chtěl dostat před Cunodu. Japonec ale nechtěl uhnout a vytlačil pilota Alfy Romeo z dráhy.

Čou Kuan-jü podal působivý výkon. Foto: Alfa Romeo



Už to vypadalo, že Stroll poprvé v sezoně porazí Alonsa. Španěl se ale dotahoval a sedm kol před koncem už ztrácel jen 1,3 sekundy. Tento boj tím pádem zůstával otevřený. Verstappen dostal varování v podobě bílo-černé vlajky za překračování traťových limitů.

Vzápětí se ale ukázalo, že se boj o šesté místo konat nebude. Alonso totiž uvedl, že nemá v úmyslu na Strolla útočit.

Cunodovi se jeho urputná defenziva nevyplatila. Za to, že vytlačil Čoua mimo trať, dostal pětisekundový trest. Tím pádem mu reálně hrozil propad mimo bodované pozice.

Verstappena už nikdo neohrozil a získal tak své páté vítězství v sezoně. Hamilton dojel druhý a Russell třetí. Cunoda sice projel cílem jako devátý, po pětisekundové penalizaci se ale propadl mimo body. Do nejlepší desítky se tak dostal Gasly, který v závěru uhájil Leclerca.

p. jezdec tým motor čas/odstup kol body
1. Max Verstappen Red Bull Red Bull 1:27:57,940 66 25+1
2. Lewis Hamilton Mercedes Mercedes +24,090 66 18
3. George Russell Mercedes Mercedes +32,389 66 15
4. Sergio Pérez Red Bull Red Bull +35,812 66 12
5. Carlos Sainz Ferrari Ferrari +45,698 66 10
6. Lance Stroll Aston Martin Mercedes +63,320 66 8
7. Fernando Alonso Aston Martin Mercedes +64,127 66 6
8. Esteban Ocon Alpine Renault +69,242 66 4
9. Čou Kuan-jü Alfa Romeo Ferrari +71,878 66 2
10. Pierre Gasly Alpine Renault +73,530 66 1
11. Charles Leclerc Ferrari Ferrari +74,419 66 0
12. Juki Cunoda AlphaTauri Red Bull +75,416 66 0
13. Oscar Piastri McLaren Mercedes 1 kolo 65 0
14. Nyck de Vries AlphaTauri Red Bull 1 kolo 65 0
15. Nico Hülkenberg Haas Ferrari 1 kolo 65 0
16. Alexander Albon Williams Mercedes 1 kolo 65 0
17. Lando Norris McLaren Mercedes 1 kolo 65 0
18. Kevin Magnussen Haas Ferrari 1 kolo 65 0
19. Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 1 kolo 65 0
20. Logan Sargeant Williams Mercedes 1 kolo 65 0

 

Průběžné pořadí MS F1 v Poháru jezdců - 2023

p. Jezdec
1. Max Verstappen 170 25 19 25 24 26 25 26                                
2. Sergio Pérez 117 18 25 11 33 18 - 12                                
3. Fernando Alonso 99 15 15 15 15 15 18 6                                
4. Lewis Hamilton 87 10 10 18 10 8 13 18                                
5. George Russell 65 6 12 - 10 12 10 15                                
6. Carlos Sainz 58 12 8 - 14 10 4 10                                
7. Charles Leclerc 43 - 6 - 23 6 8 -                                
8. Lance Stroll 35 8 - 12 7 - - 8                                
9. Esteban Ocon 25 - 4 - - 2 15 4                                
10. Pierre Gasly 15 2 2 - - 4 6 1                                
11. Lando Norris 12 - - 8 2 - 2 -                                
12. Nico Hülkenberg 6 - - 6 - - - -                                
13. Oscar Piastri 5 - - 4 - - 1 -                                
14. Valtteri Bottas 4 4 - - - - - -                                
15. Čou Kuan-jü 4 - - 2 - - - 2                                
16. Juki Cunoda 2 - - 1 1 - - -                                
17. Kevin Magnussen 2 - 1 - - 1 - -                                
18. Alexander Albon 1 1 - - - - - -                                
19. Logan Sargeant - - - - - - - -                                
20. Nyck De Vries - - - - - - - -                                

Průběžné pořadí MS F1 v Poháru konstruktérů - 2023

p. Jezdec
1. Red Bull 287 43 44 36 57 44 25 38                                
2. Mercedes 152 16 22 18 20 20 23 33                                
3. Aston Martin 134 23 15 27 22 15 18 14                                
4. Ferrari 100 12 14 - 36 16 12 10                                
5. Alpine 40 2 6 - - 6 21 5                                
6. McLaren 17 - - 12 2 - 3 -                                
7. Haas 8 - 1 6 - 1 - -                                
8. Alfa Romeo 8 4 - 2 - - - 2                                
9. AlphaTauri 2 - - 1 1 - - -                                
10. Williams 1 1 - - - - - -                                

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Red Bull Racing