Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Force India doufá, že jí zákaz foukaných difuzorů pomůže

Force India doufá, že jí zákaz foukaných difuzorů pomůže

Tým loni v této oblasti za svými soupeři zaostal.

Force India bude jedním z týmů, který na letošním zákazu foukaných difuzorů vydělá nejvíce, doufá technický ředitel týmu Andrew Green.

Ačkoliv se stáji loni podařilo skončit na dosud nejlepším šestém místě v Poháru konstruktérů, Green se domnívá, že z technologie foukaného difuzoru nedostala zdaleka všechno, takže nyní ztratí méně než jiné týmy.

"My jsme s ním začali trochu pozdě a já si zdaleka nemyslím, že jsme využili jeho maximální potenciál," řekl Green o foukaném difuzoru.

"Myslím, že jsou týmy, které z toho dostaly daleko více než my, tak je to snad bude bolet víc, než to bude bolet nás. Přes zimu jsme se snažili získat všechen ten přítlak, o který jsme přišli, zpátky, a už jsme blíž."

Green také doufá, že nová pravidla pomohou vyrovnání startovního pole.

"Já to vidím tak, že to pole vyrovná. Myslím, že je potřeba podívat se na Silverstone, kde se pravidla na sekundu změnila a zdálo se, že se pole vyrovnalo."

Zatímco Green doufá, že zákaz foukaných difuzorů bude pro letošní formu Force Indie klíčový, velké naděje také vkládá do nového aerodynamického směru, kterým se tým s letošním VJM05 ubírá.

"Největší změnou je pro nás aerodynamická filozofie vozu, začínající vpřed u předního křídla, které je základem pro všechny struktury dál na autě, to je pro nás velký krok.

Trvalo nám docela dlouho dostat pryč starou filozofii. Loni jsme se jí v testech snažili zbavit a ty poznatky jsme přes zimu využili k tomu, abychom na předku vozu přišli s novým konceptem.

Je to velký odchod od toho, kde jsme byli předtím a čísla z (aerodynamického) tunelu jsou vážně povzbuzující, takže se docela těšíme na to, až s tím vyjedeme na trať a uvidíme, jestli to dělá to, co by mělo."