Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

McLaren popírá, že by mu při vývoji něco uniklo

McLaren popírá, že by mu při vývoji něco uniklo

Vůz britského týmu jako jediný nemá schodovitý nos.

McLaren odmítá tvrzení, že by při návhru přední části svého letošního vozu udělalo chybu, přestože nos jeho MP4-27 jako jediný není přerušen netradičním schodem mezi předním křídlem a monokokem.

Stáj z Wokingu se prý pouze vydala jinou cestou, když posadila níže celé šasi a tudíž nemusela radikálním způsobem snižovat přední křídlo, aby se s ním vešla pod nový limit 550mm od referenční plochy.

Skutečnost, že letošní model McLarenu jako jediný nemá schodovitý nos vyvolala otázky o tom, zda při vývoji neudělal chybu.

Technický ředitel stáje Paddy Lowe tato tvrzení popřel, když vysvětlil, že se tým schodovitým řešením zabýval, nakonec se však rozhodl pro odlišnou filozofii.

"Objevilo se tohle nové pravidlo a tak, jako každý rok, musíte tuhle záležitost přezkoumat," řekl Lowe. "Tak jsme to přezkoumali, znovu jsme si o tom udělali přehled a rozhodli se, že zůstaneme u filozofie, kterou máme.

Různé týmy vždycky přijdou s různými odpověďmi na tyto otázky, protože to vnímají různě. Není dobrá, nebo špatná cesta, takže nás tohle pravidlo neovlivnilo.

Co se týče týmů, které se držely toho trendu, se kterým začal Red Bull Racing, jenž zejména přední část šasi a nos tlačil vysoko, ty nadále šly tímto směrem. A jelikož je to nejrychlejší auto, není žádným překvapením, že se tento směr dostal tolik do módy. Spousta lidí se teď k tomuto směru přesunula, ačkoliv si nemyslím, že tomu tak bylo loni.

Oni jsou proto těmi, kteří jsou ovlivněni těmi novými pravidly a museli nos shodit dolů a udělat s tímto řešením kompromis, protože tam je schod. Někteří mají okolo využití toho schodu celkem zajímavé nápady a my to všechno se zájmem sledujeme.

Podle mého to není tak, že by nám něco uniklo. Není to trik nebo skulina, které jsme si nevšimli. Celou dobu víme, že můžete šasi takto zvednout, ale rozhodli jsme se tak neučinit. Neudělali jsme to ani předtím, kdy ještě neexistovalo to omezení, které máme teď. To je filozofie, pro kterou jsme se rozhodli."