Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA zamítla snížení rychlostního limitu v boxech

FIA zamítla snížení rychlostního limitu v boxech

Některé týmy kvůli bezpečnosti požadovaly omezení na 60 km/h.

Mezinárodní automobilová federace zamítla žádost o snížení maximální povolené rychlosti v boxech během kvalifikací a závodů Formule 1.

V současné době se v uličce před boxy smí během kvalifikací a závodů jezdit rychlostí až 100 km/h, zatímco některé týmy navrhly snížení tohoto limitu na 60 km/h.

Návrh vzešel v bezpečnostním zájmu, v roce 2010 totiž při závodech sportovních vozů zahynul mechanik, kterého přejel vůz, jemuž selhaly brzdy a nebyl tak schopen ve svém stání zastavit.

Technický delegát FIA Charlie Whiting však argumentoval tvrzením, že od zavedení zvýšeného rychlostního limitu v boxech nedošlo ve Formuli 1 k žádné nehodě spojené s rychlostí.

Whiting však má právo při kterékoliv velké ceně maximální rychlost v boxech omezit, pokud nabyde přesvědčení, že by mohlo vzniknout případné nebezpečí.

Jediným podnikem, kde rychlostní limit zůstal na hranici 60 km/h i v kvalifikaci a závodě je Velká cena Monaka. Nižší povolená rychlost pak platí také pro všechny volné tréninky v rámci všech velkých cen.