Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mclareny musely kvůli špatné kalkulaci šetřit palivo

Mclareny musely kvůli špatné kalkulaci šetřit palivo

Button s Hamiltonem byli nuceni omezit své tempo.

Šéf týmu McLaren Martin Whitmarsh po včerejší Velké ceně Austrálie přiznal, že jeho jezdci nemohli v Melbourne naplno využívat potenciálu svých vozů, neboť museli kvůli špatné kalkulaci velmi brzy začít šetřit palivo.

Jenson Button opanoval úvodní závod nové sezóny, jeho týmový kolega Lewis Hamilton však po startu z pole position dojel až třetí, když jej ve fázi za safety carem díky lépe načasované zastávce v boxech překonal také obhájce titulu Sebastian Vettel.

Hamilton se přitom nemohl naplno pustit do souboje s německým pilotem Red Bullu, neboť by s palivem nevystačil do konce závodu.

"Měli jsme to méně než o fous," prozradil Whitmarsh. "Kdybychom neomezeně závodili, nedostali bychom se do cíle ani s jedním vozem, takže jsme od osmého kola jeli v úsporném režimu.

Myslím, že jsme bez diskuze mohli jet trochu rychleji. Měli jsme tu rychlé auto a měli jsme vybojovat double, ale nejsme příliš nešťastní z toho, jak na tom jsme."

Whitmarsh pochválil Buttona za to, jakým způsobem dominoval závodu v Albert Parku. Šampion z roku 2009 po bezchybném výkonu vybojoval své třetí australské vítězství.

"Jenson odvedl fantastickou práci. Zabral, když bylo třeba. Když měl pocit, že Vettel po safety caru využije DRS zóny, jednoduše zvýšil náskok, takže si myslím, že to je jasný důkaz. Odjel skutečně krásný závod, hladce, s přehledem a zabral, když bylo třeba, tak jako mistr světa."

Šéf stáje z Wokingu je také přesvědčen o tom, že by Hamilton býval skončil před Vettelem, kdyby nebyl povolán do boxů těsně před výjezdem safety caru.

"Ztráta pozice byla jednoduše následkem toho, že jsme povolali do boxů obě auta a hned poté vyjel safety car, což nás stálo 10 sekund," vysvětlil Whitmarsh. "Kdybychom se bývali nerozhodli odbavit oba naráz a nechat ho na trati ještě jedno kolo, pak by býval skončil před Sebem.

Měli jsme rychlost i výkonnost. Na téhle trati se poměrně špatně předjíždí, takže jsme to mohli udržet a vybojovat double. Měli jsme tedy trochu smůlu a Lewisovi se nebude líbit stát na nižším pódiovém stupínku.

Má za sebou ale silný víkend a já jsem si jistý, že před příštím závodem bude ještě více odhodlaný, ukáže, jak je rychlý v kvalifikaci a svou práci tam dotáhne do konce."