Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

BES: Velkolepá přehlídka v Královském parku

BES: Velkolepá přehlídka v Královském parku

Více jak padesát vozů a řada hvězd v úvodním vytrvalostním podniku.

V současné době se evropským týmům nabízí nepřeberné množství příležitostí k závodům v národních a mezinárodních sériích. Výsledkem je nemalý počet šampionátů potýkajících se s krátkým seznamem zájemců.

Tato skutečnost se rozhodně netýká jednoho z nejnovějších přírůstků v závodech GT, Blancpain Endurance Series. Přestože některé kategorie této série (Gentlemen; GT4) zajišťují přítomnost na stupních vítězů i v případě pouhého protnutí cílem, ve třídě GT3 Pro-Am je nutné vypořádat se bezmála se čtyřmi desítkami soupeřů. I když v nejprestižnější GT3 Pro je přihlášeno pouhých jedenáct zájemců, samotné týmy a obsazení jejich vozů elitními piloty ze závodů sportovních vozů zaručuje kvalitní souboje. Stejně jako loni začíná sezóna na legendárním okruhu ležícím v severním předměstí Milána, Autodromo Nazionale Monza.

Příznačná pro charakter italského okruhu byla pouhých 110 dní trvající výstavba podle návrhu Alfreda Roselliho. Hotový okruh byl slavnostně otevřen 3. září 1922. Součástí areálu byla 4,5 km dlouhá dráha s dvojicí klopených zatáček a 5,5 km dlouhý okruh, na němž se pořádají závody do současnosti. Kombinací částí obou okruhů vznikla třetí verze nazývaná Florio.

První přestavba proběhla již šest let po otevření okruhu po smrtelné nehodě Materassiho, při níž navíc zahynulo 27 diváků. Až do roku 1938 docházelo k častým změnám uspořádání okruhu, než byla vybudovaná upravená trať v délce 6 292 metrů nazývaná Vedano. Název byl vybrán podle zatáčky, která nahrazovala dnešní Parabolicu a v této části byl okruh prodloužen. Do chodu okruhu však zasáhla 2. světová válka, po níž byl areál i dráha poškozeny. Opravy byly provedeny až v roce 1948. O sedm let později byla provedena další přestavba oválu a okruhu. Jeho tvar odpovídá současné podobě, chyběla pouze trojice šikan (Variante del Rettifilo, della Roggia a Ascari), které byly postupně vybudovány v 70. letech minulého století.

Galerie vítězů

V krátké historii šampionátu se již na italském okruhu konal závod v loňském roce. Vítězové jednotlivých tříd jsou uvedeni v následující tabulce. U nižších tříd číslo v závorce znamená pozici v celkovém hodnocení.

 Posádka  Třída  Vůz
 P.Ruberti/G.Roda/R.Giammaria  GT3 Pro  Porsche 997 GT3 R
 M.A.Hayek/P.Kox  GT3 Pro-Am (4.)  Lamborghini Gallardo LP560
 G.Cabannes/G.Guilvert  Gentleman (9.)  Lamborghini Gallardo
 E.Piscopo/L.Mansell/G.Mansell  GT4 (19.)  Lotus Evora

Délka okruhu 5,793 kilometru se bude hodit pro početné pole vozů GT. Kromě zmiňovaných tří šikan se jezdci musí popasovat s třemi rychlými a středně rychlými pravými zatáčkami a pouze jednou mírnou levou zatáčkou. Směr jízdy je po směru hodinových ručiček. V profilu okruhu se nenachází výraznější klesání ani stoupání.

Obsazení úvodního závodu

Na závod v Monze se přihlásilo celkem 57 posádek! Neoficiální seznam účastníků naleznete Zde. V sestavách především v kategorii GT3 Pro lze nalézt celou řadu známých jmen známých z GT1 anebo jezdce se zkušenostmi a triumfy z vrcholných vytrvalostních závodů a mistrovství. Fanoušci jedné stopy a italští tifosi budou upírat zraky na Ferrari 458 Italia s číslem 46, v němž se objeví sedminásobný mistr světa Moto GP Valentino Rossi.

Plán přenosů

 Událost  Den  BES  Sport 5  Start
 Závod  Neděle  14,00-17,30  14,05-17,30
14,10

Užitečné odkazy

Blancpain Endurance Series

Web: Zde

Oficiální stránky šampionátu světového mistrovství. Najdete zde informace z dění v šampionátu a z předchozích závodů. Měly by zde opět probíhat přenosy závodů s možností sledování přes internet. Internetové vysílání bude aktivní krátce před zahájením přenosu.

Sport 5 Zde

Český televizní program zaměřený na motorsport zajišťuje i v letošním roce přenosy ze závodů BES a jejich opakování. Lze zde zjistit dostupnost programu v nabídce kabelových televizí, systému IPTV anebo prostřednictvím satelitu. Stránky nabízí program stanice 14 dní dopředu. Komentátorem je Vít Kouřil a Jiří Čermák.

You Tube Zde

Staronové úložiště vybraných videonahrávek zajišťuje opět kanál You Tube. Nejsou zde přenosy předchozích závodů.

Daily Motion Zde

Loňský partner světového mistrovství gétéček nabízí na svých stránkách videonahrávky z předchozího roku včetně záznamu některých závodů.

Doplňující informace o BES

Formule.cz Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o Blancpain Endurance Series. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a seznam úspěšných jezdců. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stránkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody BES.