Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Dvojice Salaquarda/Vilander vybojovala první pódium v GT1

Dvojice Salaquarda/Vilander vybojovala první pódium v GT1

V nedělním závodě česko-finská posádka dojela třetí.

Po debutu v Nogaru a výsledcích ovlivněných proměnlivým počasím, získala Ferrari 458 Italia týmu AF Corse důležité výsledky a body do mistrovství světa.

V nedělním hlavním závodě viděli Filip Salaquarda a Toni Vilander šachovnicovou vlajku jako třetí a ukázali, že třinácté místo v kvalifikačním závodě bylo hluboko pod možnostmi vozu a umem obou pilotů. Byli velice rychlí ve volném tréninku, ale pak počasí sehrálo důležitou roli v kvalifikaci a prvním závodě.

Francesco Castellacci a Enzo Ide skončili v kvalifikačním závodě sedmí: velice dobrý výsledek s ohledem na to, že po problémech v zaváděcím kole museli startovat z boxů. V hlavním závodě patřilo této dvojici jedenácté místo, což bylo zapříčiněno především kolizí s jedním ze soupeřů, po níž ztratili 40 sekund. I přes tuto kolizi a poškození vozu patřili Castellacci s Idem mezi tři nejrychlejší na trati. Výsledky závodního víkendu v Zolderu nijak nezměnily ambice obou posádek AF Corse v mistrovství světa FIA GT1.

Filip SALAQUARDA:

1. volný trénink: 2. místo 1:31.431 +0.055

2. volný trénink: 1. místo 1:30.739

„Toni při testování mezi závody zlepšil nastavení na suchou a vlhkou trať, především nastavení kontroly trakce se hodně posunulo. Bylo to vidět i ve volném tréninku, kdy jsem byl na starých pneumatikách schopen zajíždět časy do nejlepší šestky."

Kvalifikace 9. místo 1:42.452

„Kvalifikace mne hodně mrzí, zajel jsem docela dobré kolo a na postup mi chybělo pouze 0.089 sekundy. Věřil jsem, že by Toni v závěrečné části kvalifikace na osychající trati ještě něco vymyslel."

1. závod 13. místo 35 kol -1 kolo

„V prvním závodě auto moc nefungovalo, nechali jsme nastavení na sucho, při zastávce v boxech nefungoval utahovák a ztratili jsme skoro minutu a na osychající trati auto vůbec nefungovalo.

2. závod 3. místo 36 kol +17.256

„Ve druhém závodě asi nikdo nečekal, že po startu ze třináctého místa dosáhneme na stupně vítězů. Špatně mi fungovala vysílačka, vůbec jsem nevěděl, kolikátý jsem, přede mnou ani za mnou nikdo nejel. Nepoužíváme signalizaci na boxové zdi, pouze v urgentních případech. Až v posledních kolech jsem zaslechl, že jsem třetí. Po vyjetí z boxů auto extrémně klouzalo, studené slicky na vlhké trati vůbec nefungovaly, ke konci jsem začal dojíždět druhé BMW, ale už bylo pozdě. Navíc mne zdržely dva vozy při předjíždění o kolo. Možná jsme se jinak mohli pokusit bojovat o druhé místo. Auto fungovalo skvěle, tým odvedl super práci, povedl se nám pit stop, na to, jak to v sobotu špatně začalo, byl konec víkendu výborný.“