Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Týmy zvažují zákaz předehřívacích deček na pneumatiky

Týmy zvažují zákaz předehřívacích deček na pneumatiky

Pirelli souhlasí, žádá však čas na přípravu.

Týmy Formule 1 zvažují zákaz předehřívacích deček pro pneumatiky coby jeden ze způsobů snížení nákladů, platit by přitom mohl začít už příští rok.

Mezinárodní automobilová federace spolu s týmy o víkendu Velké ceny Evropy projednává podobu nových pravidel, které by znamenaly nižší výdaje do budoucích let. Zákaz předehřívacích deček je přitom jedním z vážně zvažovaných.

Stejný krok už byl ve Formuli 1 předmětem diskuzí před několika lety, tehdy byl však zamítnut z bezpečnostních důvodů.

Pirelli, výhradní dodavatel pneumatik pro F1, ústy ředitele svého oddělení motorsportu Paula Hemberyho prohlásilo, že není problém vyrábět gumy, které předehřívání nepotřebují, žádá však čas na přípravu.

"Je potřeba to naplánovat a udělat to dobře, je to tedy něco, co pokud chtějí udělat, musí to udělat velice rychle," řekl Hembery.

"Co jsme zjistili v minulosti, když jsme se snažili to projednat, bylo, že měli jezdci z takového kroku spíše obavy, jelikož cítili, že by to mohlo vytvořit bezpečnostní riziko. Z našeho pohledu, ano, my jsme schopni to udělat, ale potřebujeme na to čas, protože by byla zapotřebí zcela odlišná směs."

Hembery dodal, že vzhledem k časovému omezení a nemožnosti soukromě testovat s vozem specifikace 2012 by bylo lepší, kdyby se zavádění tohoto zákazu rozložilo na dva roky.

Pro rok 2013 by se podle něho mohlo zakázat předehřívání pneumatik do mokra, zatímco u hladkého obutí by bylo lepší počkat až na sezónu 2014.

"Mohlo by se začít zbavením se těch u mokrých pneumatik, protože než v dešti dojedete na konec boxové uličky, stejně ztratíte veškerou teplotu. Takže bychom se tomu možná mohli napůl přiblížit rychle a v roce 2014 postoupit k něčemu jinému."