Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Zápisky z deníku Gran Turisma 6/2012

Zápisky z deníku Gran Turisma 6/2012

Přehled zpráv věnovaných závodům a vozům GT.

Zápisky z deníku Gran Turisma: souhrn kratších zpráv nevydaných na tomto portálu. Připomíná odkazy závodů anebo významnější novinky zde zveřejněné. Naleznete zde také upozornění na události, jež proběhnou.

3. června – Blancpain Endurance Series, Silverstone

Ani v druhém podniku letošního ročníku vytrvalostní série se nenechala posádka Palttala/Leinders/Martin připravit o vítězství. Nejlepší smíšenou sestavou na celkově čtvrté příčce bylo duo Hayek/Kox. Scénář závodu byl podobný jako v Itálii, protože také zde zpočátku vedl celé pole deštěm skrápěným britským okruhem zpomalovací vůz.

Zdroj: Blancpain Endurance Series

6. června – GT1, SRO, 2013

Úsilí Ratela vylodit světová gétéčka v Severní Americe (USA anebo Kanada) pokračuje. V rozhovoru pro Autosport zmínil mj. jednání se čtyřmi vážnými zájemci. Snahu francouzského podnikatele podnítilo zrušení plánovaného závodu v argentinském San Luis. Podniky v USA byly součástí kalendáře u předchůdce MS GT1 v letech 1997-1999 (FIA GT).

Zdroj: Stop and Go, FIA GT

Mistrovství světa GT vozů, Brno

Foto: Martin Ševčík

7. června – GT1, Jižní Korea

Plánovaný premiérový závod v Jižní Koreji (16. září), jenž byl do kalendáře dodatečně zařazen místo zrušeného argentinského podniku, se letos neuskuteční. Důvodem byl údajně termín v nepříliš velkém odstupu od závodu F1 (14. října). Tato změna byla následně potvrzena v přenosu během vystoupení GT1 na Slovensku.

Letošní ročník bude mít s největší pravděpodobností pouze devět víkendů, čímž je dále zpochybněn již nyní pouze podmíněný status světového mistrovství (minimum je deset podniků, jejich rozmístění na tři kontinenty nesplňuje od dubna).

Zdroj: Endurance-Info, Formule

8. června – GT1, Aston Martin

Ruský tým Valmon by se měl v Portugalsku objevit nejen s novým vozem. Po trojici úvodních závodů s letitým modelem Aston Martin DBRS9 jej nahradí nedávno uvedený V12 Vantage GT3.

Zároveň by mělo dojít k blíže neurčeným změnám u týmu starajícího se o servis. Dosud jej zajišťoval francouzský LMP Motorsport s podporou společnosti Prodrive (úpravce britských vozů).

Zdroj: Speedweek

9. – 10. června – GT1, Slovensko

Z Pyrenejského poloostrova na Žitný ostrov zamířili účastníci světového mistrovství GT1. Místem čtvrtého podniku se stal okruh Slovakia Ring nedaleko Dunajské Stredy. Sobotní kvalifikační závod přinesl radost českým barvám, když byl nejrychlejší Filip Salaquarda (s Vilanderem, tým AF Corse) v závěsu s famózním Tomášem Engem. Rosina cíl nespatřil po defektu pneumatiky. Více o tomto klání naleznete Zde

I přes výhodnou startovní pozici obou českých jezdců zmařil Engeho šance již ve druhém kole (znovu v úvodu) bezohledný Pavlović. Salaquarda nakonec skončil těsně pod stupni vítězů na jejichž vrcholu stanula dvojice Bartels/Buurman stáje Vita4One. Ani v neděli se nedařilo domácímu Rosinovi, jenž skončil po problémech s pneumatikou těsně za body. Další informace o hlavním závodě s výsledky a fotografiemi naleznete Zde.

Bonusem tohoto víkendu jsou výsledky cvičeného oka Martina Ševčíka při pohledu skrz objektiv fotoaparátu, které naleznete Zde.

MS GT1 Slovakia Ring 2012

Foto: Martin Ševčík

Zdroj: GT1, Formule

15. června – GT1,GT3, FIA, 2013

Během zasedání Světové rady motorsportu FIA v Paříži byly zveřejněny první představy o podobě příštího ročníku MS GT1 a ME GT3. Mezinárodní automobilová federace podmiňuje udělení statusu světového mistrovství v následující sezóně pouze v případě potvrzení účasti deseti týmů (a výrobců) do 30. srpna letošního roku.

V případě ME GT3 dostala pořadatelská organizace požehnání pro přijetí omezení účasti výrobců na jeden tým s dvojicí vozů, tj. dle pravidla platného od letošního roku v MS. Zmiňován je záměr vytvoření příležitostí pro přípravu týmů a jezdců na světovou sérii.

Zdroj: FIA

18. června – GT1, Tomáš Enge

Liberecký jezdec světového mistrovství uvedl na svých stránkách zprávu uvádějící dočasné pozastavení činnosti z důvodu nálezu zakázané látky. Osobní vyjádření k případu uvedené na jeho webu jsme přinesli Zde.

Zdroj: Tomáš Enge

24. června – 24 hodin Spa, Kristensen

Jednou z hvězd nadcházejícího prestižního závodu 24 hodin ve Spa bude Tom Kristensen. Dánský pilot, který dosáhl osmi vítězství v legendárním závodě 24 hodin v Le Mans, přijal novou výzvu pro premiéru v belgickém vytrvalostním podniku. I zde bude věrný značce Audi, kde ve stáji Phoenix osedlá model R8 LMS ultra. V posádce jej doplní Marcel Fässler a André Lotterer.

Zdroj: Blancpain Endurance Series

Foto: Martin Ševčík

26. června – ELMS

Vytrvalostní šampionát European Le Mans Series, který se potýká s nedostatkem účastníků, zveřejnil další informace ohledně přizvání týmů s vozy dle pravidel GT3. Poprvé bylo toto rozhodnutí oznámeno již koncem dubna s uvedením osmi povolených modelů. Nyní byl tento seznam upraven (např. došlo k vyřazení nejnovější verze typu Gallardo LP600+ a nyní jsou povoleny pouze dvě starší verze) a rozšířen na celkový počet šestnácti modelů vozů GT3.

Beze změny zůstalo jejich zařazení do třídy pohárových vozů GTC a požadavek na vyrovnání výkonnosti (a jejich zpomalení vůči třídě GTE). Otazník visí nad množstvím zájemců, jelikož v současné době zveřejněná listina závodu v Donningtonu (15. července) neuvádí žádné zájemce ve třídě GTC.

Zdroj: European Le Mans Series

29. června – GT3, Jaguar

Britský výrobce Jaguar chystá velký návrat do motorsportu. Ke skoku bude připraveno dravé mládě, letos představený model F-Type vycházející ze studie C-X16. Na silnicích se šelmička bude prohánět v příštím roce, vstup na okruhy je plánován od roku 2014. Nejprve bude upraven dle pravidel GT3, případně dle vyšší třídy GTE. V plánu je také vytvoření hybridní varianty vyvinuté ve spolupráci se stáji Williams F1.

Zdroj: Racing World, Jaguar

1. července – GT1, GT3

Rošády v letošních kalendářích MS GT1 a ME GT3 mají za sebou další pokračování. Zajímavý pohled se naskytne při zobrazení kalendáře MS GT1 na stránkách FIA, odkud zmizely i oba čínské podniky. Na rozdíl od nedávno vyřazené Jižní Koreje by tyto závody měly mít náhradu. Ratel bude muset vzít zavděk s některým z evropských okruhů.

Další změny nejsou vyloučeny ani u GT3, kde již není uváděn poslední podnik v holandském Zandvoortu. Náhradou by měl být 19. srpna…Slovakia Ring. Otázkou je ovšem zda oproti loňsku notně prořídlé pole opět přivítá početný zástup domácích anebo českých jezdců a odpovídající diváckou kulisu.

Zdroj: Speedweek, GT1, GT3, FIA, Formule

Foto: Martin Straka

1. července – Blancpain Endurance Series, Paul Ricard

Pouhých šest vteřin po tři hodiny trvajícím závodě chybělo dosavadním vítězům všech letošních klání na nejlepší posádku Mies/Haase/Ortelli (W-Racing Team, Audi). V kategorii smíšených posádek (celkově 4.) byla nejrychlejší sestava týmu AF Corse ve složení Hommerson/Machiels/Bertolini střídající se ve voze Ferrari 458.

Zdroj: Blancpain Endurance Series

3. července – GT1, Štefan Rosina

Slovenský závodník Štefan Rosina si prodlouží své působení ve stáji Reiter. V příštím závodě v Portugalsku nahradí Tomáše Engeho, který má dočasně pozastavenou činnost. Rodák z Púchova se letos poprvé představil před domácím publikem při předchozím vystoupení světového mistrovství na Slovakia Ringu.

Zdroj: Endurance-Info

Štefan Rosina před hlavním závodem

Foto: Tomáš Krejčík

Stane se

7. - 8. července – GT1, GT3, Algarve

Po samostatném výletu účastníků světového mistrovství na Slovensko se portugalským divákům představí tento šampionát opět v doprovodu ME GT3.

Zdroj: GT1, GT3

28. - 29. července – BES, 24 hodin, Spa

Vrcholný podnik mezi závody gétéček (bez přítomnosti prototypů anebo cestovních vozů) se odehraje na belgickém okruhu Spa-Francorchamps. Celých 24 hodin bude patřit sedm kilometrů slavné ardenské dráhy desítkám vozů s rozmanitým jezdeckým obsazením. Závod je součásti šampionátu Blancpain Endurance Series.

Vzhledem k významu podniku je na zdejším portálu připravován rozsáhlý informační a výsledkový servis.

Zdroj: Blancpain Endurance Series, Formule

První srpnový týden vyjde další přehled zpráv ze světa GT (6. - 12. srpna).

Předchozí vydání Zápisků z období 6. května – 2. června naleznete Zde. Jeho obsah je v následující tabulce:

 Datum  Série  Popis
 09.05.  GT1  Tým Valmon ohlásil nasazení nového modelu Vantage v Algarve
 25.05.  GT1  Wei po obtížích po operaci slepého střeva vynechá tři víkendy
 27.05.  GT1  Třetí podnik MS GT1 a ME GT3 ve Španělsku

Doplňující informace o závodech GT na Formuli.cz

GT1 Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o MS GT1. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a jezdecké obsazení. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stránkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody třídy GT1.

GT3 Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o ME GT3. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a jezdecké obsazení. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stánkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody třídy GT3.

Blancpain Endurance Series Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o Blancpain Endurance Series. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a seznam úspěšných jezdců. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stránkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody BES.