Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

GT1: Kouzlo Žitného ostrova

GT1: Kouzlo Žitného ostrova

Představení letošní druhé návštěvy MS na Slovensku v netradičním stylu.

Na začátku února po zveřejnění místa posledního podniku MS GT1 nebylo v kalendáři po slovenském okruhu ani památky. Situace se změnila ještě před zahájením sezóny na začátku dubna. Černý Petr zůstal holandskému Zandvoortu a slovenskému okruhu byl přidělen červnový termín.

Krátce po uskutečnění slovenského podniku začaly prosakovat informace o změnách kalendáře. Nejprve se měl rok po premiéře GT3 vrátit na slovenský okruh tento šampionát. Nakonec bylo vše jinak a ve stejném termínu se objeví dokonce GT ze světového mistrovství, letos již podruhé. Protože nemálo informací před první návštěvou je i nadále v platnosti, tradiční článek před závodním víkendem bude mít pozměněnou podobu.

GT1 na Slovakiaringu

Yelmer Buurman v nezvyklé roli. V pátek musel usednout za řidítka čtyřkolky, aby dopravil svého kolegu Michaela Bartelse do boxů.

GT1 na Slovakiaringu

V dnešní době nezvyklá volba materiálu únikových zón se postarala o horké chvilky jezdců anebo o náplň dusného pátečního odpoledne pro mechaniky. Osazenstvo týmu Sunred bylo jistě rádo, že v ohni mají jen jedno "želízko" pilotované dvojicí Cressoni/Pavlovic.

GT1 na Slovakiaringu

Po skončení pátečních tréninků přichází čas zdravotnického personálu. Ten se pod dohledem činovníka FIA vybaveného stopkami a poznámkovým blokem snaží nacvičit vyproštění figuranta (mechanik vybavený přilbou jednoho z jezdců) z vybraných vozů. Uzavřené a mnohdy stísněné kokpity sportovních vozů jsou pro zdravotníky skutečnou výzvou. S prvním pokusem při vyprošťování z vozu Audi R8 byl komisař spokojen, BMW Z4 slovenské záchranáře potrápilo o poznání více.

GT1 na Slovakiaringu

V pátek odpoledne mechanici belgické stáje vyznačili prostor, do nějž budou v průběhu víkendu zajíždět vozy na výměny obutí anebo jezdců. Páska byla opatřena v bílé části logem výrobce, jejíž vozy stáj z Flénu používá. Na červené části byly znázorněny dva z mnoha názvů, pod nimiž Belgičané nejen v MS GT1 nastupují.

Návštěva slovenských tribun

Pro plánování cesty, ubytování, doporučenému chování na okruhu anebo výběr tribuny můžete využít informace z následujícího článku Zde. Novinkou je zveřejnění cen nejen v předprodeji, ale také na místě a úpravy uplatnění nároku na poloviční vstupné.

Předprodej probíhá opět prostřednictvím slovenské pobočky společnosti Ticketportal (Zde). Stránky lze využít i pro sledování počtu dostupných vstupenek, protože množství míst na tribunách je omezené. Je zde rovněž plán rozmístění tribun. Uvedené ceny při jsou uvedeny ve formátu předprodej/okruh.

 Tribuna/Počet míst  Pátek  Sobota  Neděle
 A – hlavní/500  3/3 €  30/35 €  35/40 €
 B – montovaná/1 500  -  10/13 €  12/15 €
 E – přírodní, sezení/1 500  -  7/10 €  10/13 €
 D, F – přírodní, stání/6 000  -  3/3 €  5/5 €
 Paddock/500  5/5 €  10/10 €  10/10 €

Děti do 150 centimetrů výšky, návštěvníci ve věku nad 65 let (pouze tribuny B, E, D, F) a držitelé průkazky ZTP mají vstup zdarma. Diváci ve věku nad 65 let (hlavní tribuna A) a doprovod návštěvníka se ZTP mohou zakoupit vstupenky za poloviční cenu pouze na místě.

GT1 na Slovakiaringu

Přestože byla "gétéčka" v červnu umístěna v v budovách přiléhajících k boxové uličce, některé úkony mechaniků byly k vidění se vstupenkou do paddocku. Ačkoliv se jedná o světovou ligu, uplatňují se i zde postupy šetřící materiál. Zdánlivě obyčejná horkovzdušná pistole se škrábacím nástavcem v rukou šikovných mechaniků udělá z pneumatiky znehodnocené nabalenými nečistotami a žmolky gumy znovu použitelné obutí. Záběr byl pořízen po sobotní kvalifikaci.

GT1 na Slovakiaringu

V garáži týmu Hexis hodinu před plánovaným startem kvalifikačního závodu trénovali Makowiecki a Dusseldorp střídání.

GT1 na Slovakiaringu

Stejná činnost, místo činu v boxové uličce a v hlavních rolích posádka Jarvis/Stippler.

Předběžný program víkendu lze zobrazit Zde. Kromě GT1 je nyní k vidění zajímavější nabídka dalších sérií. V hlavní roli se představí mistrovství střední Evropy Divize 4 (do 2 000 cm3 a nad 2 000 cm3), pohárové Porsche GT3 se stejnou územní působností a Lotus Cup východní Evropy. Závody vozů britské značky budou tentokráte obohaceny pohárem určeným pro dámy za volantem v rámci Ladies Cupu. Zástupci cestovních vozů obstarají závody vozidel Suzuki Swift, Kia Lotos a českého mistrovství vozů Renault Clio. Jediným zástupcem formulí budou divize D2 a D3.

Samotné GT1 se představí během víkendu v následujících časech:

 Událost  Den  Čas
1. volný trénink  Pátek  9,50-11,10
2. volný trénink  Pátek  15,10-16,30
Kvalifikace  Sobota  10,15-11,15
Kvalifikační závod  Sobota  17,45-18,45
Zahřívací trénink  Neděle  8,55-9,25
Hlavní závod  Neděle  13,15-14,15

GT1 na Slovakiaringu

V první verzi časového rozpisu byl mezi 11:40-12:30 vyhrazen čas na autogramiádu. V červnu byla uspořádána před restaurací u vstupu do paddocku. Nevýhodou bylo její předčasné ukončení. Početný zástup hostesek dělal společnost jezdcům, v tomto případě Francesco Castellaccimu.

GT1 na Slovakiaringu

Loni se v záběrech kamer objevila atrakce v podobě jízd obrněného transportéru. Letos poutal pozornost váhající odvážlivec při bungee jumpingu. Zpestřením červnového víkendu byly také lety helikoptérou, která přistávala na ploše nedaleko bílého stanu s občerstvením. Právě před ním probíhala v neděli autogramiáda.

GT1 na Slovakiaringu

Před domácími fanoušky se znovu představí Štefan Rosina. Ten by měl součástí týmu Reiter nejen na Slovensku.

Doplnění červnového představení

Ať už budete sledovat závody na místě anebo v pohodlí svých domovů, údaje týkající se okruhu naleznete Zde.

GT1 na Slovakiaringu

V uvedeném odkazu na červnový článek nebyla zmíněna informace o šikaně vybudované před druhým hrbolem. Demoustiera její průjezd zaskočil i v sobotním závodě. Podle zpráv z automotodromu bude součástí dráhy i nyní, přičemž není v budoucnu vyloučeno její stálé začlenění do okruhu.

GT1 na Slovakiaringu

Připomenutí vítězů červnového závodu. V kvalifikačním klání byla nejrychlejší česko-finská posádka Salaquarda/Vilander.

GT1 na Slovakiaringu

V neděli se z vítězství radoval Bartels s Buurmanem.

Časový rozvrh přenosů

Časový údaj v kolonce Start značí výjezd do zahřívacího kola za zpomalovacím vozem. Podle délky okruhu trvá okolo dvou minut, poté je závod zahájen letmým startem po protnutí startovní čáry. Čas u hlavního závodu v případě GT1 TV značí zahájení živého vysílání. Stejně jako u kanálu Sport 5 je předchozí půlhodina věnována představení a sestřihu kvalifikačního závodu.

 Událost  Den  GT1  Sport 5  Start
 Kvalifikace  Sobota  10,00-11,30  -
-
 Kvalifikační závod  Sobota  17,30-19,00  17,35-19,05
17,40
 Hlavní závod  Neděle  12,30-14,30  15,55-17,55*
13,10

* přenos ze záznamu

GT1 na Slovakiaringu

Pocta nebo trest? S blížícím se okamžikem tryskajících gejzírů šampaňského narůstá ostražitost hostesek, které hledají únikové cesty z prostoru pódia. Dívka stojíci po pravici jezdců neměla prakticky žádnou šanci opustit dočasně "nebezpečný" prostor.

Užitečné odkazy

Okruh Slovakia Ring Zde

GT1 World Zde

Odkaz vede na stránky šampionátu, kde lze zjistit informace o účastnících anebo závodech. Okno se zobrazením vysílání se objevuje až po načtení stránky v čase blížícího se přenosu – není na samostatné stránce, jako v předchozích dvou letech. Před přenosem mohou být zobrazeny reklamy, během přenosu nejsou vysílány. Archiv je umístěn na úložištích videonahrávek Daily Motion a You Tube.

Na komentátorském stanovišti provází diváky závodem Jack Nichols a bývalý závodník John Watson. V boxech během závodu zpovídá závodníky a zaměstnance týmů reportérka Hailey Coxon.

Přímý odkaz na spolehlivější německou verzi stránek s vysíláním Zde

GT1 na Slovakiaringu

Vedoucí pořadatelské organizace, Stéphane Ratel, se na místě konání závodu snaží být alespoň v neděli. Slovenský závod nebyl výjimkou.

GT1 na Slovakiaringu

V probíhajících závodech bývá v první linii a zpovídá rozdílnými emocemi naladěné závodníky. Řeč je o Hailey Coxon, pro níž není úsměv nucenou pózou. Narodila se v Liverpoolu, vyrůstala na ostrově Man. Zde ji ovlivnil legendární motocyklový závod Tourist Trophy. Po tříleté zkušenosti s různými filmovými projekty se jí v roce 2007 poštěstila účast na dokumentu věnovaném tomuto závodu. Krátce nato se stala reportérkou v boxech během závodů GT pro sportovně zaměřené televizní kanály.

Sport 5 Zde

Český televizní program zaměřený na motorsport. Nabízí přenosy závodů GT1, GT3, Blancpain Endurance Series a jejich opakování. Lze zde zjistit dostupnost programu v nabídce kabelových televizí, systému IPTV anebo prostřednictvím satelitu. Stránky nabízí program stanice 14 dní dopředu. Komentátorem je Vít Kouřil a Jiří Čermák.

You Tube Zde

Staronové úložiště vybraných videonahrávek zajišťuje opět kanál You Tube. Nejsou zde přenosy předchozích závodů s výjimkou letošního úvodního podniku.

Daily Motion Zde

Loňský partner světového mistrovství gétéček nabízí na svých stránkách videonahrávky z předchozích let včetně záznamu některých závodů. V současnosti probíhá i ukládání vybraných letošních záznamů.

GT1 na Slovakiaringu

Od letošního roku je dodavatelem obutí pro světové mistrovství Pirelli. Tyto pneumatiky určené pouze k závodům pochází z Turecka, jak by prozradil jiný nápis umístěný mimo hledáček fotoaparátu.

Doplňující informace o závodech GT na Formuli.cz

GT1 Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o MS GT1. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a jezdecké obsazení. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stránkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody třídy GT1.

Aktualizace 30. července: změny v kalendáři.

GT1 na Slovakiaringu