Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Lotus se dočkal, Räikkönen vítězí v Abú Zabí!

Lotus se dočkal, Räikkönen vítězí v Abú Zabí!

Velká cena Abú Zabí - závod

Kimi Räikkönen se ve své první sezóně při návratu do Formule 1 nakonec dočkal vítězství, když vydělal na technických problémech Lewise Hamiltona a triumfoval v Abú Zabí. Lotus tak dosáhl na své letošní premiérové prvenství. Druhé místo vybojoval Fernando Alonso, na třetí se po stíhací jízdě z boxové uličky probil Sebastian Vettel.

Na startu Hamiltonovi pomohl Mark Webber, který odjel pomalu a propadl se za několik svých soupeřů. Hamilton tak bez problémů udržel první pozici a ujal se vedení závodu. Za jeho záda se protlačili Räikkönen a Maldonado. S Webberem si ještě v průběhu prvního kola poradil také Alonso.

V první zatáčce došlo ke strkanici několika vozů, na kterou doplatil zejména Nico Hülkenberg, jenž po kontaktu s Brunem Sennou musel odstoupit. Do boxů opravovat se museli vydat Paul di Resta, Nico Rosberg a Romain Grosjean.

Ve druhém kole se Hamilton o první příčku málem připravil, když probrzdil v nájezdu do osmé zatáčky a nakrátko vyjel mimo trať. Räikkönen se sice dostal k útoku, Hamilton mu však odolal a začal si vyjíždět náskok.

Mezitím se dopředu protloukal Vettel, který si rychle poradil s jezdci týmů HRT, Marussia a Caterham. Při souboji s Brunem Sennou ale došlo ke kontaktu a Vettel doznal poškození na předním křídle. Snažil se však vydržet do plánované zastávky v boxech.

Ta přišla velice brzy. V devátém kole totiž došlo k velké kolizi Rosberga s Narajnem Kartykejanem. Ind se snažil rychlejšího Němce pustit před sebe, rozhodl se však pro velmi nešťastný manévr, když nečekaně zpomalil v ideální stopě. Rosberg nestačil zareagovat a přeletěl přes Kartykejanův vůz. Oba jezdci vystoupili ze svých monopostů nezraněni, na trať byl povolán safety car.

Vettel jej využil k povinné zastávce v boxech, při které nechal vyměnit poškozené přední křídlo. Spadl sice zpátky na chvost pole, měl však čerstvé pneumatiky a navíc nenabral žádnou časovou ztrátu.

V patnáctém kole byl závod restartován, Hamilton bez problémů pohlídal první místo před Räikkönenem a Maldonadem, za nimi však Alonso vyrobil chybu a musel se bránit tlaku Marka Webbera. To se mu však nakonec podařilo.

Krátce poté však tragédie postihla vedoucího Hamiltona. Jeho mclaren totiž náhle ztratil výkon a Brit byl nucen ze závodu odstoupit. Do čela se tak dostal Kimi Räikkönen.

Alonso se mezitím vypořádal s Pastorem Maldonadem a posunul se na druhé místo. Přiblížila se polovina závodu a s ní i zastávky v boxech většiny startovního pole.

Räikkönen se udržel v čele, za něj se však posunul Vettel, jenž byl v boxech dříve. Alonso figuroval na třetí pozici před čtvrtým Jensonem Buttonem, pátým Grosjeanem, šestým di Restou a sedmým Sergiem Pérezem. Až na osmé a deváté místo spadli Webber s Maldonadem, kteří spolu kolidovali v desáté zatáčce.

Vettel se držel na druhé pozici, jenže na měkkých pneumatikách jezdil už od čtrnáctého kola. Red Bull se proto rozhodl zariskovat a povolat Němce do boxů podruhé, aby se vyhnul prudkému výkonnostnímu propadu na konci životnosti pneumatik. Vettel se po své zastávce vrátil na trať čtvrtý za Alonsem a Buttonem.

Znovu mu pak pomohl safety car, když si vybíjenou zahráli di Resta, Pérez, Grosjean a Webber. Grosjean, který za sebou držel vláček jezdců, musel odolávat tlaku di Resty. Skot se před něj dostal po vnitřku v desáté zatáčce. Po vnějšku jej přitom zároveň zdolal Pérez, jenž okamžitě zaútočil také na di Restu.

Na trati však nebylo dost místa a di Resta musel mimo trať. Při svém návratu naopak z dráhy vyhnal Péreze. Na toho znovu zaútočil Grosjean a došlo ke kolizi. K incidentu se nachomýtl také Webber, který trefil Grosjeana. Grosjean s Webberem byli ze hry venku, di Resta problémům unikl a Pérez musel dvakrát do boxů, nejprve na výměnu poškozené pneumatiky, později k odpykání trestu 10 sekund stop and go. Na trať přitom vyjel safety car, který vymazal rozdíly mezi jezdci.

Při restartu Räikkönen nenechal nic náhodě a okamžitě si vyjel menší náskok. Alonso zůstal druhý, na třetího Buttona se však začal tlačit čtvrtý Vettel.

Alonso ke konci začal stahovat vedoucího Räikkönena. Vettel však stále nebyl schopen překonat Buttona. Až tři kola před cílem po vnější stopě v desáté zatáčce Brita překvapil po vnější stopě a proklouzl na stupně vítězů.

Zato Alonso na Räikkönena nakonec nic vymyslet nedokázal a Fin se tak v osmnáctém závodě letošní sezóny dočkal svého prvního triumfu po návratu do Formule 1. Také Lotus dosáhl na dvé první letošní vítězství.

Fernando Alonso nakonec porazil Sebastiana Vettela, jeho náskok však zredukoval pouze o tři body. Nyní tak na Vettela ztrácí celkem 10 bodů.

Čtvrté místo v cíli patřilo Jensonu Buttonovi, Pastor Maldonado po kolizi s Webberem zachránil alespoň pátou pozici. Šestý skončil Kamuj Kobajaši před sedmým Felipem Massou.

Také Massa měl během závodu potíže s Webberem. Australan na něj zaútočil krátce po své kolizi s Maldonadem, zvolil přitom stejný manévr. Tentokrát však Massa kontaktem donutil Webbera opustit trať. Pilot Red Bullu se nehodlal vzdát a vrátil se těsně před Massu, který se úlekem roztočil. Sportovní komisaři však tento incident ponechali bez trestu.

Bodovanou desítku doplnili také osmý Bruno Senna, devátý Paul di Resta a desátý Daniel Ricciardo. Ten málem ze hry vyřadil Sebastiana Vettela, když při první fázi za safety carem prudce zpomalil a vyhnal Němce mimo trať.

Na body se nakonec těsně nevešel jedenáctý Michael Schumacher, jenž musel během druhé fáze za safety carem podruhé do boxů kvůli defektu pneumatiky.

Dvanáctý skončil Jean-Eric Vergne před třináctým Heikkim Kovalainenem, čtrnáctým Timem Glockem, patnáctým Pérezem, šestnáctým Vitalijem Petrovem a sedmnáctým Pedrem de la Rosou, jenž po potížích při rozjezdu do zaváděcího kola musel startovat z boxů.

Kimi Räikkönen se v Abú Zabí sice mohl radovat ze svého prvního letošního triumfu, definitivně však přišel o alespoň matematickou naději na letošní titul. Ze hry jsou také Mark Webber a Lewis Hamilton, rozhodovat se tak bude už pouze mezi Sebastianem Vettelem a Fernandem Alonsem.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
 K.Räikkönen  Lotus
1:45:58.667 
2.
 F.Alonso  Ferrari
+ 0.852 
3.
 S.Vettel  Red Bull
+ 4.163 
4.
 J.Button  McLaren
+ 7.787 
5.
 P.Maldonado  Williams
+ 13.007 
6.
 K.Kobajaši  Sauber
+ 20.076 
7.
 F.Massa  Ferrari
+ 22.896 
8.
 B.Senna  Williams
+ 23.542 
9.
 P.di Resta  Force India
+ 24.160 
10.
 D.Ricciardo  Toro Rosso
+ 27.463 
11.
 M.Schumacher  Mercedes
+ 28.075 
12.
 J.E.Vergne  Toro Rosso
+ 34.906 
13.
 H.Kovalainen  Caterham
+ 47.764 
14.
 T.Glock  Marussia
+ 56.473 
15.
 S.Pérez  Sauber
+ 56.768 
16.
 V.Petrov  Caterham
+ 1:04.595 
17.
 P.de la Rosa  HRT
+ 1:11.778 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 C.Pic  Marussia
42 
NC
 R.Grosjean  Lotus
38 
NC
 M.Webber  Red Bull
38 
NC
 L.Hamilton  McLaren
20 
NC
 N.Kartykejan  HRT
NC
 N.Rosberg  Mercedes
NC
 N.Hülkenberg  Force India

Nejrychlejší kolo závodu: Sebastian Vettel (Red Bull) - 1:43.964

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 18. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1.
S.Vettel Red Bull
255 
2.
F.Alonso Ferrari
245 
3.
K.Räikkönen Lotus
198 
4.
 M.Webber  Red Bull
167 
5.
 L.Hamilton  McLaren
165 
6.
 J.Button  McLaren
153 
7.
 F.Massa  Ferrari
95 
8.
 N.Rosberg  Mercedes
93 
9.
 R.Grosjean  Lotus
90 
10.
S.Pérez Sauber
66 
11.
K.Kobajaši Sauber
58 
12.
N.Hülkenberg Force India
49 
13.
P.di Resta Force India
46 
14.
 P.Maldonado  Williams
43 
15.
 M.Schumacher  Mercedes
43 
16.
 B.Senna  Williams
30 
17.
 J.E.Vergne  Toro Rosso
12 
18.
D.Ricciardo Toro Rosso
10 

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 18. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1.
Red Bull  S.Vettel, M.Webber
422 
2.
Ferrari  F.Alonso, F.Massa
340 
3.
McLaren  L.Hamilton, J.Button
318 
4.
Lotus  K.Räikkönen, R.Grosjean, J.d'Ambrosio
288 
5.
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
136 
6.
 Sauber  S.Pérez, K.Kobajaši
124 
7.
 Force India  P.di Resta, N.Hülkenberg
95 
8.
 Williams  P.Maldonado, B.Senna
73 
9.
Toro Rosso  J.E.Vergne, D.Ricciardo
22