Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Red Bull Ring usiluje o pořádání dvacátého závodu

Red Bull Ring usiluje o pořádání dvacátého závodu

F1 hledá lokalitu, která by zaplnila díru po New Jersey.

Formule 1 by v příští sezóně mohla zavítat do Rakouska, Red Bull totiž potvrdil, že kontaktoval Mezinárodní automobilovou federací s oznámením, že tamní okruh Red Bull Ring by byl schopen zaplnit díru v kalendáři vzniklou zrušením plánovaného podniku v New Jersey.

Okruh, dříve známý pod názvem A1-Ring, byl odkoupen majitelem Red Bullu Dietrichem Mateschitzem, kompletně zrekonstruován a v roce 2011 znovuotevřen. Od té doby hostí mimo jiné podnik DTM.

Poradce Red Bullu Helmut Marko potvrdil, že kontaktoval FIA s nabídkou na pořádání závodu F1 na okruhu, na kterém se do roku 2003 jezdila Velká cena Rakouska.

"Uvědomili jsme FIA o faktu, že je tady Red Bull Ring a že má plnou licenci pro F1," řekl Marko.

Ve spojení s nahrazení New Jersey v kalendáři na příští rok se zatím nejvíce mluvilo o tureckém Istanbulu. Nedostatek vládní podpory však nad toto řešení staví otazníky. Rakousko by se tak snadno mohlo dostat do hry.

Je však nepravděpodobné, že by podnik na okruhu schopném pojmout pouze 40 tisíc diváků neskončil ztrátou. Marko však věří, že kromě Red Bullu by se o financování mohly podělit rakouská i místní štýrská vláda.

Marko navíc také poznamenal, že připravena je i kompletní síť hotelů, rychlostní silnice do Štýrského Hradce a malé letiště nedaleko okruhu.

"Fungovalo to i v 70. a 80. letech," řekl Marko. "A ve Štýrském Hradci máme dostatek hotelů."

Pokud by se návrh na pořádání závodu na Red Bull Ringu stal skutečností, znamenalo by to dobrou zprávu pro české fanoušky. Rakouský okruh by byl totiž z celého kalendáře tím nejbližším.